Ψευδοπιπεριά: Το δέντρο που μας δίνει το ροζ πιπέρι-Το βλέπουμε συχνά στην Κρήτη αλλά δεν το ξέρουμε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ψευδοπιπεριά: Το δέντρο που μας δίνει το ροζ πιπέρι-Το βλέπουμε συχνά στην Κρήτη αλλά δεν το ξέρουμε

 


Το συγκεκριμένο δέντρο το βλέπουμε σε αρκετές περιοχές της Κρήτης τόσο σε δρόμους και πεζοδρόμια όσο και σε κήπους.


Πόσοι όμως ξέρουμε πως απ' αυτό παράγεται το ροζ πιπέρι με το έντονο άρωμα και τη φρουτώδη γεύση;


Δυο δέντρα του είδους πετύχαμε στην Άνω Βιάννο και μας έκανε εντύπωση που Δεκέμβρη μήνα είδαμε επάνω τους όλα τα στάδια ανάπτυξης του καρπού του ροζ πιπεριού.


Το φυτό ονομάζεται επιστημονικά Schinus molle ή  Σχίνος ο μόλλειος ή ψευδοπιπεριά ή Περουβιανό πιπερόδενδρο , η Αγριοπιπεριά ή Αμερικάνικος σχίνος.


Αναπτύσσεται γρήγορα και γίνεται δέντρο μέχρι και 15 μέτρα ενώ τα κλαδιά του έχουν την τάση να γέρνουν δημιουργώντας όμορφες εικόνες, γι αυτό και επιλέγεται ως καλλωπιστικό σε δημόσιους χώρους αλλά και σε κήπους  


Την άνοιξη γεμίζει από κιτρινωπά άνθη που ανανεώνονται συνεχώς και το φθινόπωρο εμφανίζονται μικροί, κατακόκκινοι καρποί. Το φύλλωμα και οι καρποί της ψευδοπιπεριάς έχουν έντονη μυρωδιά πιπεριού.


Το καλό με αυτό το δέντρο είναι πως προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη και προτιμά προσήλιες θέσεις. Παράλληλα αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες αν και είναι δίοικο, δηλαδή για να μας δώσει πιπέρι πρέπει να  συνυπάρχει τουλάχιστον ένα δένδρο με αρσενικά άνθη και ένα δένδρο με θηλυκά άνθη.


Οι καρποί του, όταν ωριμάσουν το χειμώνα, συλλέγονται και αποξηραίνονται στον ήλιο. Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και στη μαγειρική αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική.Λέγεται πως το ροζ πιπέρι περιορίζει την κυτταρίτιδα, έχει αντισηπτική δράση ενώ το έλαιο ροζ πιπεριού είναι ιδανικό για χαλαρωτικό μασάζ.









Σελίδες