Το όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Χουδέτσι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Το όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Χουδέτσι

 


Κτισμένο σε μια καταπράσινη ρεματιά, έξω από το Χουδέτσι και πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί από τον οικισμό στο μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας στον Άγιο Βασίλειο, είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, που είναι φανερό ότι τον διακρίνουν δυο οικοδομικές φάσεις. Το πρώτο τμήμα του, που είναι τοιχογραφημένο, και φέρει τρία σφενδόνια, χρονολογείται κατά την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας καθώς μέσα στο διάστημα αυτό φιλοτεχνήθηκαν οι παραστάσεις που βλέπουμε στους τοίχους του. Το δεύτερο κομμάτι προστέθηκε σε χρόνο άγνωστο, με σκοπό να μεγαλώσει το ναό δίνοντας του επιπλέον χώρο.


Αναφορά στον Άγιο Νικόλαο στο Χουδέτσι κάνει ο Ιταλός Giuseppe Gerola, ο οποίος από το 1900-1902 βρέθηκε στην Κρήτη και κατέγραψε πληθώρα ενετικών τοιχογραφημένων ναών. Στον κατάλογο αυτών των ναών υπάρχει και ο Άγιος Νικόλαος.


Δυστυχώς στην πορεία των αιώνων το κτίσμα υπέστη καταστροφές και πολλές ανακαινίσεις που αλλοίωσαν εσωτερικά την εικόνα του. Τα κομμάτια τοιχογραφιών που έχουν αποκαλυφθεί, κάτω από αλλεπάλληλα στρώματα σοβά και ασβέστη, μαρτυρούν πως ο ζωγράφος που ασχολήθηκε με την τοιχογράφηση του ήταν καλός γνώστης της τέχνης του. Σώζονται αποσπασματικά σκηνές από το Χριστολογικό κύκλο, από το βίο του Αγίου Νικολάου, μορφές Αγίων, ο Άγιος Στέφανος σε μεγάλος μέγεθος στο Ιερό και δίπλα του κάποιοι από τους συλλειτουργούντες ιεράρχες.


Στη σύγχρονη εποχή ο Άγιος Νικόλαος υποβλήθηκε σε συντήρηση από την αρχαιολογική υπηρεσία, όχι ωστόσο την καλύτερη δυνατή, όπως μαρτυρά η εικόνα του σήμερα.


Γύρω από το ναό φαίνεται να υπήρχαν κι άλλα κτίσματα άγνωστης χρήσης. Δεν θα προκαλούσε πάντως εντύπωση η παρουσία μοναχού ή μοναχών στο σημείο εκείνο καθώς όλη η γύρω περιοχή καταγράφεται στη μοναστική ιστορία 


Μπορείτε να δείτε επίσης:


Το Σιναϊτικό μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας εντός του φαραγγιού στον Άγιο Βασίλειο


Ο προστάτης του Χουδετσίου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η σχετιζόμενη με αυτόν συνήθεια των νέων ανδρών












Σελίδες