Τα εργόχειρα των μοναχών της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών στη Ροδιά Μαλεβιζίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Τα εργόχειρα των μοναχών της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών στη Ροδιά Μαλεβιζίου



Στη γυναικεία Ιερά Μονή Σαββαθιανών, στο ύψωμα του Βασιλικού, πάνω από τη Ροδιά Μαλεβιζίου, οι μοναχές είναι χρυσοχέρες.


Στο πλαίσιο της Μονής έχουν δημιουργήσει ένα εργαστήρι υφαντικής στο οποίο απασχολούνται οι πέντε από τις 15 μοναχές του Κοινόβιου φτιάχνοντας με τους αργαλειούς τους υπέροχα υφαντά. Επίσης άλλες μοναχές αγιογραφούν εικόνες ενώ γενικότερα, πέρα από τα καθημερινά μοναστικά διακονήματα τους, ασχολούνται με εργόχειρα και ενισχύουν κάπως το εισόδημα της μονής ώστε να καλυφθούν μερικές από τις πολλές ανάγκες της.


Κατά την επίσκεψη μας στο μοναστήρι είχαμε την ευκαιρία να δούμε, στην έκθεση που λειτουργεί στους χώρους της, κάποια από τα υφαντά των μοναχών που μας εντυπωσίασαν. Είναι δε αυτή η περίοδος των γιορτών, που ανταλλάσουμε δώρα, μια χρυσή ευκαιρία αντί να προσφέρουμε κάτι που έχει ημερομηνία λήξης να προτιμήσουμε κάποια απ αυτά τα εργόχειρα που και χειροποίητα είναι και «αθάνατα».


Πέρα από τα κλασικά στρωσίδια του σπιτιού, δηλαδή μικρά και μεγαλύτερα τραπεζομάντηλα και πετσέτες για τραπέζια, τραπεζομάντηλα ράνερ τα λένε οι σύγχρονες νοικοκυρές, είδαμε και κάποια άλλα εργόχειρα  που μας έκαναν εντύπωση.


Σαλιάρες


Μεταξύ αυτών οι σαλιάρες για βρέφη που βλέπετε στις φωτογραφίες μας. Τα μωρά τις φορούν σαν μπλουζάκι, είναι φτιαγμένες από βαμβακερό νήμα, ιδιαίτερα καλαίσθητες και πρακτικές.


Επίσης είδαμε παιδικές μπροστοποδιές που μπορούν τα παιδάκια να φορούν μέσα στο σπίτι σε ηλικία που η περιέργεια τα ωθεί στο να μιμούνται τους ενήλικες και να θέλουν να «βοηθήσουν» στην κουζίνα φτιάχνοντας γλυκά ή άλλα παρασκευάσματα που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες στα ρουχαλάκια τους.




Ενδιαφέρον έχουν και τα υφαντά σακουλάκια που υφαίνουν οι μοναχές και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις τσάντες που κουβαλάμε στην καθημερινότητα μας ως θήκες για να φυλάξουμε διάφορα πράγματα είτε σε ντουλάπες τοποθετώντας μέσα υλικά για αρωματισμό, είτε για οποιαδήποτε άλλη χρήση. 


Η έκθεση με τα είδη που φτιάχνονται στη μονή








Σελίδες