Ο γεροπλάτανος της Άνω Βιάννου-ένα δέντρο σύμβολο για την περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο γεροπλάτανος της Άνω Βιάννου-ένα δέντρο σύμβολο για την περιοχή

 


Ο πλάτανος στην πλατεία της Άνω Βιάννου δεν είναι απλά ένα υπεραιωνόβιο εντυπωσιακό δέντρο αλλά ένα δέντρο σύμβολο για τη γραφική και μαρτυρική κωμόπολη της Βιάννου.


Μπορεί ακόμα κανείς επίσημος φορέας να μην έχει μετρήσει την ηλικία του και να υπάρχει διχογνωμία για το εάν είναι 850 ετών ή 1500 όμως αυτό δεν αλλάζει την αγάπη που τρέφουν γι' αυτόν οι περισσότεροι βιαννίτες.


Οι εκτός Βιάννου θ’ ακούσετε να τον αποκαλούν  «πλάτανο του Κονδυλάκη» κι όχι άδικα καθώς η προτομή του καταγόμενου από την περιοχή σπουδαίου συγγραφέα, πίσω ακριβώς από το όμορφο δέντρο, είναι ο ακοίμητος φρουρός του.


Ο γεροπλάτανος αποτελεί, διαχρονικά, σημείο συνάντησης και ανταλλαγής των νέων του τόπου για τους ντόπιους, μόλις οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν τη δροσιά, και σημείο θαυμασμού για τους επισκέπτες που περιδιαβαίνουν τα στενά δρομάκια της Άνω Βιάννου αναζητώντας τις μαρτυρίες του παρελθόντος που κάνουν αυτή τη γωνιά της Κρήτης ξεχωριστή.


Λένε πως η διάμετρος του πλατάνου της Άνω Βιάννου είναι τέσσερα μέτρα αλλά ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας του κανείς δεν έχει επιχειρήσει καθώς, παρά τις προσπάθειες και τις παροτρύνσεις που υπάρχουν, δεν έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες χαρακτηρισμού του ως μνημειακού δέντρου, αν και θα έπρεπε. 









Σελίδες