Ετοίμασαν και φέτος μπακαλιάρο στην Τύλισο για να τιμήσουν τη γιορτή του Αγίου Νικολάου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Ετοίμασαν και φέτος μπακαλιάρο στην Τύλισο για να τιμήσουν τη γιορτή του Αγίου Νικολάου



Τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Τύλισος με το φαγητό που κυριαρχεί στα τραπέζια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της να είναι ο μπακαλιάρος.


Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το παρατσούκλι που έχει αποδοθεί στους Τυλισανούς, του οποίους όλοι γνωρίζουν ως "μπακαλιάρους".

Το προσωνύμιο αυτό προέκυψε δεκαετίες πριν όταν οι κάτοικοι του χωριού με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια τους κατέβαιναν στο Ηράκλειο για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, αγροτικά προϊόντα και αχινοπόδια. 

Με τα χρήματα που έβγαζαν από τις πωλήσεις αγόραζαν, για να πάνε στα σπίτια τους και να μαγειρέψουν, παστούς μπακαλιάρους. Τότε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, ήταν αρκετά φθηνοί και αποτελούσαν ένα από τα καλύτερα φαγητά. Δεν απαιτούσε εξάλλου η συντήρηση τους ψυγείο.

Οι κάτοικοι από τα κοντινά χωριά που τους έβλεπαν, κατά την επιστροφή στην Τύλισο, με κρεμασμένους τους μπακαλιάρους στα ζωντανά τους δεν άργησαν να τους δώσουν τ' όνομα "μπακαλιάροι".

Οι Τυλισανοί σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί από την αδυναμία που είχαν οι συγχωριανοί τους στο παρελθόν στον παστό μπακαλάρο και μάλιστα ο  Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού οργανώνει  την παραμονή του Αγίου Νικολάου μεγάλο τραπέζι όπου το μενού περιλαμβάνει τηγανητό μπακαλιάρο. 

Σήμερα λοιπόν στις 6 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου, μετά τον εσπερινό στον Άγιο Νικόλαο, έχει ετοιμάσει μεγάλη ποσότητα μπακαλιάρου για να προσφέρει σε όσους πιστούς βρεθούν στο χωριό, βέβαια τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα μη διασποράς του κορωνοϊού. 

Σελίδες