Το φαράγγι των Πλατανιών και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στο Αμάρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Το φαράγγι των Πλατανιών και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στο Αμάρι

 


Μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή με εκπληκτική θέα είναι αυτή που ξεκινάει από τον οικισμό Πλατάνια, στην άκρη της κοιλάδας του Αμαρίου, στις παρυφές του Ψηλορείτη, και φθάνει ως το σπηλαιώδες  εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.


Η διαδρομή γίνεται σε ανηφορικό, διαμορφωμένο, μονοπάτι που αγκαλιάζει το φαράγγι με τη θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου να είναι υπέροχη.Οι βράχοι και τα χρώματα τους εντυπωσιακοί ενώ η άγρια εικόνα του τοπίου μοναδική.


Το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, στο τέλος της διαδρομής, φτιαγμένο σε ένα αρκετά ευρύχωρο πλάτωμα του φαραγγιού, είναι κατά το ήμισυ του "καρφωμένο" σε μια μικρή σπηλαίωση και  πλήρως ενσωματωμένο στο τραχύ και βραχώδες τοπίο.


Όλο το φαράγγι των Πλατανιών χαρακτηρίζεται από μικρές ή μεγαλύτερες σπηλαιώσεις και μάλιστα σε ένα από τα σπήλαια του, που ονομάζεται σπηλιά του Πάνα, λέγεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, πως γεννήθηκε ο θεός Πάνας. Στο εσωτερικό του μάλιστα διακρίνονται βραχογραφίες πιθανότατα της μινωικής περιόδου.


Δυστυχώς όλο το φαράγγι των Πλατανιών δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για όποιον δεν έχει γνώσεις και εξοπλισμό cannyonig ωστόσο η διαδρομή ως τον Άγιο Αντώνιο είναι βατή σε οποιονδήποτε θελήσει να την απολαύσει 


(Ευχαριστίες στο Γιώργο Χαλκιαδάκη για το φωτογραφικό υλικό που μας διέθεσε)
















Σελίδες