Ο ψηλός και θαλερός πλάτανος στο Τριόδι Καβουσίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο ψηλός και θαλερός πλάτανος στο Τριόδι Καβουσίου

 


Χτισμένο στους πρόποδες δύο επιβλητικών βουνών, με θέα προς τη θάλασσα και τη νήσο Ψείρα, βρίσκεται το Καβούσι, ένας οικισμός που έχει αμέτρητα πράγματα να δει και να ζήσει όποιος τον επισκεφθεί.


Τουριστικό χωριό, τόσο όσο σηκώνει για να μη νιώσει κανείς πως αλλοιώνεται η εικόνα του προσφέρει, τόσο εντός του οικισμού όσο και στην ύπαιθρο του, πολλές γωνιές για περιήγηση αλλά και χαλάρωση.


Μια τέτοια γωνιά όπως διαπιστώσαμε είναι το Τριόδι με τον τεράστιο πλάτανο που το χαρακτηρίζει, παρέα με έναν εξίσου ψηλό ευκάλυπτο. Ο πλάτανος είναι ένα δέντρο που συναντάμε συχνά στην Κρήτη σε μέρη με άφθονο νερό και μάλιστα στα περισσότερα χωριά η παρουσία του συνδέεται με κάποια πλατεία.


Η ονομασία Τριόδι μας παραξένεψε και γι' αυτό ρωτήσαμε το Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη πως πήρε την ονομασία του το συγκεκριμένο σημείο. Τρείς δρόμοι συναντώνται εκεί κι έτσι εύκολα οι ντόπιοι βρήκαν το κατάλληλο όνομα για να προσδιορίσουν τον τόπο, εξάλλου στα χωριά ποτέ δεν θα σου πει κανείς πήγαινε στην τάδε οδό. Ως προσδιοριστικά χρησιμοποιούνται άνθρωποι ή πράγματα.


Στο Τριόδι, λοιπόν, είδαμε μαγαζιά για να καθίσει κάποιος και να πιεί τον καφέ του ή να τσιμπήσει κάτι, κάτω από τη σκιά του πανύψηλου πλατάνου, ενώ το σημείο είναι κάπως ψηλότερα από το υπόλοιπο χωριό οπότε υπάρχει θέα στο τμήμα του Καβουσίου που βλέπει προς τη θάλασσα.





Σελίδες