Πρώτη διαμαρτυρία του ΕΟΣ Λασιθίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορφές της Δίκτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Πρώτη διαμαρτυρία του ΕΟΣ Λασιθίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορφές της Δίκτης

 


Μια πρώτη διαμαρτυρία στην κορυφογραμμή Λουλουδάκι της έγινε την Κυριακή από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λασιθίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίκτης, μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura 2000.  

                      

Kοντά τους βρέθηκαν και στήριξαν την κινητοποίηση τους μέλη του Πεζοπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ορειβάτες από τη Σητεία και ο  Βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης.


Οι ορειβάτες αντιτίθενται κάθετα και ξεκάθαρα στην αδειοδότηση εγκατάστασης γιγάντιων ανεμογεννητριών από την ΡΑΕ  στην οροσειρά της Δίκτης.


Μάλιστα με θλίψη διαπίστωσαν την Κυριακή, που οργάνωσαν πεζοπορία-διαμαρτυρία, πως οι πινακίδες NATURA 2000, που ήταν τοποθετημένες  πάνω στις πινακίδες των ορίων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, είχαν ξεβιδωθεί και απομακρυνθεί πρόσφατα, άγνωστο από ποιους αλλά με προφανές κίνητρο.


Για την ιστορία αξίζει να πούμε πως ο ΕΟΣ Λασιθίου είχε επισημάνει πρόσφατα  πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέςργειας (ΡΑΕ) προέβη στις 12 Οκτωβρίου  σε  επικαιροποίηση των αδειών παραγωγής (με ευνοϊκότερους όρους) που είχαν εκδοθεί μεταξύ 2010-2012 για την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 4 κορυφογραμμές  του ορεινού όγκου της Δίκτης με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες είναι :  Το Λουλουδάκι, με 13 ανεμογεννήτριες, η Σελένα, με άλλες 13 ανεμογεννήτριες, η κορυφή Βαρσάμη  με 12 και στο Καθαρό με άλλες 12 ανεμογεννήτριες. Συνολικά 50 γιγάντιες ανεμογεννήτριες που η κάθε μια έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα . 


Η οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού  είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους NATURA  2000 και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα  ια τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις  κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών και  των πυλώνων  μεταφοράς του ρεύματος.


Συνέπεια αυτών, η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς  καταστρέφοντας  ιερά κορυφής , αρχαία -ιστορικά μονοπάτια και μητάτα.Η βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια ενδημική χλωρίδα θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν  βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής. Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική    επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.


Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στην προστατευμένη  οροσειρά της Δίκτης αποκλείει την βιώσιμη ανάπτυξη  με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός  τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού χειμερινού αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλιών κ.α.


Επίσης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της περιοχής αφού θα υποβαθμιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι της. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών-τουριστών στο Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού υπολογίζεται σε 500.000 τον χρόνο .




Υπενθυμίζεται ότι κατά της  εγκατάστασης  ΒΑΠΕ έχει ταχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και οι φορείς του τόπου.


Το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.


Η Ελληνική Ομοσπονδία  Ορειβασίας Αναρρίχησης  ΕΟΟΑ εξέδωσε ψήφισμα στις 12-9-2020 ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες αρχές  κατά της σχεδιαζόμενης  εγκατάστασης  αιολικών πάρκων    σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας  περιοχές Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα, και  ορεινούς όγκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί  ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την  εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα!


Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Νatura στην Κρήτη.




Το Οροπέδιο Λασιθίου ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλούς του να αντλούν νερό και να ποτίζουν τις καλλιέργειες του. Η εικόνα του αυτή αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.


Οι ορειβάτες του Λασιθίου υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την αναστήλωση,αποκλειστικά,των ιστορικών ανεμόμυλων.


Ο ΕΟΣ Λασιθίου τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται  με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές.


Όπως αναφέρει: "Στην κλιματική κρίση δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή ! Ας αναλογιστούμε όλοι το  αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ του πρόσκαιρου μικρού ενεργειακού οφέλους από την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών και της μόνιμης ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το μόνο κίνητρο είναι το μεγάλο οικονομικό όφελος επιχειρηματιών-ομίλων  παίρνοντας  μεγάλες επιδοτήσεις από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση  επωφελούνται της ευνοϊκής  νομοθεσίας της πατρίδας  μας".



 

 

 

 

Σελίδες