Το θαύμα του Αγίου Μηνά το Πάσχα του 1826 στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Το θαύμα του Αγίου Μηνά το Πάσχα του 1826 στο Ηράκλειο

 




Τα θαύματα του Αγίου Μηνά, πολιούχου του Ηρακλείου, είναι πολλά. Ωστόσο ένα είναι εκείνο που φέρεται να σφράγισε τη σχέση του με το τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο.


Πρόκειται για την απόπειρα σφαγής το 1826 για την οποία η αφήγηση του Στέφανου Νικολαΐδη, μας δίνει λεπτομέρειες.


Ο Νικολαΐδης τότε ήταν παιδί δέκα ετών και διατήρησε στη μνήμη του ζωηρή την εντύπωση της καθολικής πίστης για τη θαυματουργή σωτηρία της πόλης από την απειλή γενικής σφαγής το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα του 1826.


Την πίστη αυτή αργότερα την εξέφρασε με τη σύνθεση μιας ιδιαίτερης ακολουθίας που ψάλλεται ακόμα σε ανάμνηση του θαύματος εκείνου, την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία τελείται και το μνημόσυνο των θυμάτων της μεγάλης σφαγής του 1821.


Ο ίδιος περιέγραψε το γεγονός ως εξής:


Κατά το έτος 1826, την εποχή εκείνη του τρόμου και των σφαγών κατά την οποία με πολλούς τρόπους επιβουλεύονταν τη ζωή των χριστιανών οι Τούρκοι, νόμιζαν πως η καταλληλότερη περίσταση για να κορέσουν τη φανατική τους μανία κατά των χριστιανών ήταν η ημέρα του Πάσχα, 18 Απριλίου 1826, όταν θα ευρίσκονταν μαζεμένοι  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, οπότε θα τους καταλάμβαναν απροετοίμαστους και ανίκανους και υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Για να παραπλανήσουν την προσοχή της τοπικής διοίκησης έβαλαν φωτιά σε διάφορα σημεία της πόλης προκαλώντας πυρκαγιά σε απομακρυσμένη συνοικία από τη Μητρόπολη.


Ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η λειτουργία και γινόταν ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μανιώδη στίφη περικύκλωσαν το ναό και ήταν έτοιμοι να ορμίσουν και να αρχίσουν το αποτρόπαιο έργο της σφαγής. Αιφνιδιαστικά όμως ένας γέρος εμφανίστηκε ανάμεσα τους, έφιππος, περιτρέχοντας το ναό και με το γυμνό του ξίφος άρχισε να τους διώχνει.




Αμέσως οι βάρβαροι τράπηκαν σε φυγή καταληφθέντες από φόβο ακατανόητο κι έτσι ματαιώθηκε το καταχθόνιο σχέδιο με την προστασία του Αγίου Μηνά, ο οποίος εμφανίστηκε στο πρόσωπο του γέροντα.


Θόρυβος προκλήθηκε τότε μεγάλος μεταξύ των εκκλησιαζόμενων που έφυγαν από το ναό εκτός του μητροπολίτη Καλλίνικου του εξ Αγχιάλου ο οποίος μόνος του τέλεσε την ιερά μυσταγωγία.


Κανείς δεν έπαθε εκείνη την ημέρα τίποτα εκτός από μια γυναίκα η οποία από το φόβο της έπεσε από το γυναικωνίτη και εξέπνευσε.


Για το θαύμα αυτό του Αγίου οι επίσκοποι Αρκαδίας Μάξιμος, Σητείας Μελέτιος και Πέτρας Δωρόθεος θέσπισαν να τελείται γιορτή την Τρίτη της Διακαινησίμου προς δόξα του Αγίου και διαιώνιση του γεγονότος


(Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την έκδοση "Μηνάς ο Μεγαλομάρτυρας-Ο Άγιος του Μεγάλου Κάστρου-Αγιολογικά-Υμνολογικά-Ιστορικά", του Θεοχάρη Δετοράκη)


Μπορείτε επίσης να δείτε:


Το μοναδικό γνωστό μοναστήρι του Αγίου Μηνά στην Κρήτη λειτούργησε στο Σκαλάνι


Ο παλιός ναός του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και η θαυμάσια ιστορία του


Το Ιερό και η πόλη του Αγίου Μηνά στην Αίγυπτο (Abu Mina)

Σελίδες