Το άγνωστο λατομείο και οι ιχθυοδεξαμενές στην παραλία Ποταμός των Μαλίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Το άγνωστο λατομείο και οι ιχθυοδεξαμενές στην παραλία Ποταμός των Μαλίων

 


Η παραλία Ποταμός στα Μάλια δεν είναι μόνο όμορφη και χωρίς τη χαρακτηριστική βουή της περιοχής αλλά παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αιτία δεν είναι ωστόσο το παρακείμενο Ανάκτορο των Μαλίων, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τα ίχνη λειτουργίας εκεί ενός υπαίθριου λατομείου καθώς και μικρών δεξαμενών ιχθυοκαλλιέργειας.


Παρότι παραλία που επισκέπτονται συχνά οι ντόπιοι και κάποιοι τουρίστες λίγοι γνωρίζουν τι είναι οι εγκοπές και οι τρύπες που βλέπουν πάνω στα βράχια.


Σύμφωνα λοιπόν με τους αρχαιολόγους, από το σημείο αυτό, αλλά και από άλλα που έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή, αντλούνταν «Αμμούδα» ψαμμίτης, ασβεστιτικός και απολιθωματοφόρος.


Το συγκεκριμένο υλικό εξόρυξης χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή του Ανακτόρου των Μαλίων.


Πάνω στα βράχια είναι ευδιάκριτη η μορφή που είχε το εξορυχθέν υλικό, δηλαδή οι τραπεζιόσχημοι και επιμήκεις όγκοι πέτρας που μεταφέρθηκαν μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω για να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την κατασκευή του  Ανακτόρου.


Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν ορύγματα του λατομείου που χρησιμοποιήθηκαν σε αδιάγνωστη περίοδο ως τάφοι ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να δούμε και τις κοιλότητες που υπάρχουν,  διάσπαρτες, πάνω σε βράχους, οι οποίες έχουν ταυτιστεί με μικρές ιχθυοδεξαμενές. Το βάθος τους δεν μπορεί να δικαιολογήσει αλυκές αλατιού.


Σίγουρα πάντως όλη η παραλία του Ποταμού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού σε κάθε βήμα οι λουόμενοι «πατούν» πάνω στην ιστορία του τόπου. Με λίγη φαντασία μπορεί να δει κανείς, αντί για ανθρώπους που κάνουν τις βουτιές τους και χαίρονται το δροσερό νερό, Μινωίτες να εργάζονται πυρετωδώς κόβοντας με τα πενιχρά μέσα της εποχής τους πέτρες και κουβαλώντας τις για να κατασκευαστεί εκεί δίπλα ένα μεγαλοπρεπές Ανάκτορο.


Μπορεί να τους δει να φροντίζουν στις ιχθυοδεξαμενές τα ψάρια που αργότερα θα γίνουν τροφή τους και ίσως πολλά ακόμα που η φαντασία μας δεν χωράει και δυστυχώς τα ευρήματα ακόμα δεν μας έχουν επιτρέψει να μάθουμε. Ίσως να επισκεύαζαν εκεί και τα πλοιάρια τους ή να διέθεταν χώρο ελλιμενισμού τους.












Σελίδες