Δυο σπάνια αντίτυπα από τους πρώτους οδηγούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Δυο σπάνια αντίτυπα από τους πρώτους οδηγούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

 


Δυο αντίτυπα από τους πρώτους οδηγούς των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου εντοπίσαμε στο παλαιοπωλείου του Βαγγέλη Κρασαγάκη, επί της οδού Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. 


Οι δεκαετίες που πέρασαν, από την έκδοση τους, αποτυπώνονται πάνω στις σκουρόχρωμες και ελαφρώς φθαρμένες από την υγρασία σελίδες τους.Κανείς δεν ξέρει πόσα χέρια τις ξεφύλλισαν μέχρι να φθάσουν, σήμερα, ως σπάνια αντικείμενα στα ράφια του παλαιοπωλείου με τους ανεκτίμητους θησαυρούς του παρελθόντος.


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας γίνεται πάντως μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να τους ξεφυλλίσουμε κι εμείς και να  μοιραστούμε λίγη από την αγάπη που έβαλαν οι πρώτοι αρχαιολόγοι του Μουσείου μας στήνοντας, σταδιακά, μια πλούσια και μοναδική συλλογή εκθεμάτων.


Ο ένας οδηγός έχει εκδοθεί το 1921, αν διακρίνουμε καλά τη χρονολογία στο εξώφυλλο του, και ο δεύτερος, που αποτελεί δεύτερη έκδοση, είναι έκδοση του 1926.


Συντάκτης τους ήταν ο τότε Έφορος και αργότερα Διευθυντής του Μουσείου Στέφανος Ξανθουδίδης.


Στις σελίδες των μικρού μεγέθους οδηγών, ώστε να είναι εύχρηστοι στα χέρια των επισκεπτών, γίνεται αναφορά στην ίδρυση του Μουσείου από τη στιγμή που ο Φιλεκπεδευτικός Σύλλογος δημιούργησε την πρώτη συλλογή αρχαιοτήτων ενώ περιγράφεται η μεταφορά των ευρημάτων και η έκθεση τους στο μεγάλο Στρατώνα (σημερινό κτίριο περιφέρειας και δικαστηρίων) έως και τη στιγμή που φτιάχτηκε στο μεγάλο Κρητικό Μουσείο, όπως χαρακτηρίζει, το τότε κτίριο στη σημερινή θέση του Αρχαιολογικού Μουσείου.


Ακολούθως οι οδηγοί παραθετουν τις εποχές που αντιπροσωπεύουν τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται στο Μουσείο, ξεκινώντας από τη Νεολιθική και φθάνοντας ως τη Ρωμαϊκή και μετά τη Βυζαντινή Εποχή.


Οι υπόλοιπες σελίδες τους αφιερώνονται στα ίδια τα εκθέματα και τις περιοχές όπου ανευρέθηκαν μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες .


Ο Στέφανος Ξανθουδίδης διευκρινίζει πως χάρην ευκολίας των επισκεπτών του Μουσείου ακολουθείται στον οδηγό η περιγραφή των αρχαιοτήτων έτσι όπως προχωρά κανείς μέσα στις αίθουσες για να τα βρίσκει εύκολα.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου






Σελίδες