Η μικρή μονή του Αγίου Ιωάννου στον έρημο οικισμό του Φραθιά στο Μεραμπέλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Η μικρή μονή του Αγίου Ιωάννου στον έρημο οικισμό του Φραθιά στο Μεραμπέλο

 


Ο Φραθιάς είναι σήμερα ένας έρημος οικισμός της επαρχίας Μεραμπέλου.


Κτίστηκε σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από τη Νεάπολη και φέρεται η ιστορία της ίδρυσης του να χάνεται πίσω κάπου στον 13ο αιώνα. Στις αρχές του 20 αιώνα οι κάτοικοι του δεν ήταν πάνω από 15 ενώ τελευταία φορά που τον συναντάμε σε απογραφή ήταν το 1951 με 51 κατοίκους. 




Στην περιοχή αυτή εξάλλου βλέπουμε να διασώζεται, ανάμεσα σε πυκνά κυπαρίσσια και τους δρύες, πλήρως ανακαινισμένος, ένας μικρός μονόχωρος και καμαροσκεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο που λειτούργησε ως καθολικό μικρού μοναστηριού. Υπήρξε μετόχι της μεγαλύτερης μονής των Ξερών Ξύλων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.


Στην είσοδο του υπάρχει η επιγραφή που μας παραπέμπει στην Ενετοκρατία. Γύρω από την εκκλησία ερείπια κελιών και διαφόρων άλλων κτισμάτων με ωραίες μεραμπελιώτικες καμάρες και δυο καλοδιατηρημένοι, πετρόκτιστοι φούρνοι. Λίγο πιο πάνω ένα παλιό αλώνι.


Στο χώρο μπροστά από το ναό διατηρούνται, σε κακή κατάσταση, τάφοι, μαρτυρώντας νεκροταφειακή χρήση του.












Σελίδες