Οι πανέμορφες αμαρυλλίδες-Ο μύθος γέννησης τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Οι πανέμορφες αμαρυλλίδες-Ο μύθος γέννησης τους

 


Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες Αμαρυλλίδας, μεταξύ αυτών και υβριδικές. Είναι βολβώδη φυτά και κατάγονται από τη νότιο Αφρική.


Όλες τους όμως είναι πανέμορφες και μπορούμε να τις βρούμε σε ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, ροζ, βαθυκόκκινο, πορτοκαλί, με άνθη ριγωτά ή δαντελωτά.


Οι Έλληνες ονόμασαν αυτά τα όμορφα λουλούδια Αμαρυλλίδες από το ρήμα αμαρύσσω που σημαίνει ακτινοβολώ.Η λέξη φαίνεται να προέρχεται από έναν χαρακτήρα σε ένα λαϊκό ποίημα του Βιργίλιου.


Σύμφωνα με τον θρύλο, η Αμαρυλλίς ήταν μια παρθένα νύμφη που ερωτεύτηκε βαθιά τον Ατλαίοντα, ένα βοσκό με σκληρόκαρδο, πανέμορφο και δυνατό, όμοιο με Θεό. Αποφασισμένη να του δοθεί ολόψυχα και να κάνει ότι χρειαστεί για να την αγαπήσει, συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών.


Εκεί τη συμβούλεψαν επί 30 ημέρες, κάθε βράδυ, φορώντας κατάλευκο φόρεμα, να τρυπά την καρδιά της με χρυσό τόξο ρίχνοντας σταγόνες από το αίμα της έξω από την πόρτα του βοσκού.


Θα του χάριζε έτσι ένα μοναδικό λουλούδι που όμοιό του δεν θα υπήρχε στον κόσμο. Ο βοσκός, πράγματι όταν άνοιξε την πόρτα του θαμπώθηκε από τη μοναδικότητα του βαθυκόκκινου λουλουδιού που είχε γεννηθεί από το αίμα της Αμαρυλλίδας και η καρδιά του άνοιξε μόνο για εκείνη.




Σελίδες