Μια ενδιαφέρουσα και ωραία εκδήλωση από την Ενορία Πατσού στο Αμάρι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μια ενδιαφέρουσα και ωραία εκδήλωση από την Ενορία Πατσού στο Αμάρι Ρεθύμνου

 


Μια ξεχωριστή εκδήλωση οργανώνει η Ενορία Πατσού την Πέμπτη 19 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού δίπλα στο σπουδαίο μνημείο της Παναγίας που αποτελεί και το στολίδι του.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, θα προβληθεί η ταινία-ντοκυμαντέρ που ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της Ενορίας κι έχει τίτλο: « Ένας θησαυρός της Κρήτης: Η Παναγία της Πατσού». Στόχος μέσα απ αυτή να αναδειχθεί η ιστορία του μνημείου που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Πατσώ έτσι ώστε να τη γνωρίσουν όσοι δεν την ξέρουν σε όλες της τις λεπτομέρειες.


Θα ακολουθήσουν ύμνοι από τη βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.




Ο  ναός της Παναγίας στην Πατσώ είναι από εκείνα τα μνημεία που σε αφήνουν άφωνο με τη μεγαλοπρέπεια τους και με βαριά καρδιά καθώς δε διασώθηκε σε τέτοια κατάσταση ώστε να αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό τη μεγαλοπρέπεια του πρώτου κτίσματος.


Αρχικά είχε καταταχθεί στους μεσοβυζαντινούς χρόνους (11ος -12ος), με εκτεταμένη ανακατασκευή στον 14ο αιώνα. Όπως προέκυψε όμως από τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, κατά τα έτη 2012-2014, η αρχική και κύρια κατασκευαστική φάση του χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 14ου αιώνα, με πολλές μικρές ή μεγαλύτερες μετατροπές κατά τους επόμενους αιώνες, οι οποίες ωστόσο δεν άλλαξαν την αρχιτεκτονική δομή του κτίσματος.


Περισσότερα για την ιστορία του αλλά και όσα θα δείτε σήμερα να διατηρούνται στο κτίσμα του μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Σελίδες