Ο ναός του Αγίου Μηνά στο Αβδού-Κτισμένος την ύστερη Ενετοκρατία ανάμεσα σε πανύψηλα πεύκα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ο ναός του Αγίου Μηνά στο Αβδού-Κτισμένος την ύστερη Ενετοκρατία ανάμεσα σε πανύψηλα πεύκα

 


Στον όμορφο και ιστορικό οικισμό του Αβδού είναι κτισμένος, κατά την ύστερη Ενετοκρατία, ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά.


Την περίοδο κτίσης του οι ναοί δεν αγιογραφούνταν γι' αυτό και δεν βλέπουμε τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, όπως σε άλλους ναούς του Αβδού.


Είναι ένας μονόκλιτος και σχετικά ευρύχωρος καμαροσκεπής ναός με ένα σφενδόνιο, που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου ανακαινίσεις έχοντας χάσει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου κτίσης του.


Στο ξύλινο τέμπλο του, που φτιάχτηκε με δαπάνη του Δημητρίου Κ. Ρωμανάκη το 1957, βλέπουμε τις εικόνες του τιμώμενου Αγίου Μηνά, του Παντοκράτορα και της Βρεφοκρατούσας Παρθένου, με την πρώτη να είναι φιλοτεχνημένη σε διαφορετική περίοδο και από διαφορετικό καλλιτέχνη σε σχέση με τις άλλες δυο.


Ο ναός έχει κτιστεί ανάμεσα σε μεγάλα και ψηλά πεύκα. Γύρω του υπάρχουν τάφοι, όπως αναφέρει ο Ζαχαρίας Σμυρνάκης, των ονομαστών οπλαρχηγών Καγιαμπήδων και Γουβιανάκηδων. Επίσης νεώτερος τάφος του ιερέα Γεωργίου Γουβιανάκη και της δασκάλας Αριάδνης Γουβιανάκη.


(Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από το βιβλίο Ζαχαρία Σμυρνάκη, «Το Αβδού Ιστόρημα και Όνομα σε στίχους απλούς», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβδού)











Σελίδες