Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κοντά στο φράγμα των Αμουργελλών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κοντά στο φράγμα των Αμουργελλών


Μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες που μπορεί να δει κανείς στον οικισμό των Αμουργέλλων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είναι ο Άγιος Γεώργιος.


Κτισμένη σε μια αγροτική τοποθεσία, πολύ κοντά στο σημείο όπου αργότερα φτιάχτηκε το φράγμα, χρονολογείται γύρω στο 1340.


Είναι ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός κατάγραφος με τοιχογραφίες που δυστυχώς ο χρόνος και η υγρασία δεν σεβάστηκαν.


Όπως μας είπε ο παλιός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμουργελλών, Γιάννης Κλάδος, μέχρι το 2000 το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν σχεδόν θαμμένο ολόκληρο κάτω από χώμα.


Τότε με πρωτοβουλία του Συλλόγου ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης του. Κατάφεραν να ολοκληρώσουν μόνο τις εξωτερικές καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία έθεσε βέτο στο να αγγίξουν το εσωτερικό του κτίσματος.


Είχαν πει τότε πως θα σταλεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων εξειδικευμένο άτομο που θα φροντίσει να κρατηθεί ζωντανό ότι είχε απομείνει στο εσωτερικό του ναού. Βέβαια συντηρητής ποτέ δεν πήγε στον Άγιο Γεώργιο κι έτσι εσωτερικά ο ναός παρουσιάζει την εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες μας.


Ελάχιστα σπαράγματα τοιχογραφιών σώζονται πάνω στα δυο σφενδόνια ενώ διακρίνεται και η μορφή του έφιππου Αγίου Γεωργίου σε μεγάλο μέγεθος στο βόρειο τοίχο.


Τεράστια πήλινα ακουστικά ηχεία ξεχωρίζουν ψηλά, μεταξύ της καμάρας του ναού και του σημείου όπου τελειώνουν οι τοίχοι, ενώ σώζεται κατά το ήμισυ και το πρώτο πάτωμα που είχε φτιαχτεί με πέτρες.

 









Σελίδες