Η Κρυγιά Βρύση στην πολυδεντρούσα Σύμη της Βιάννου (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Η Κρυγιά Βρύση στην πολυδεντρούσα Σύμη της Βιάννου (βίντεο)

 


Στην πολυδεντρούσα και πολυνερούσα Σύμη της Βιάννου οι εικόνες που συναντά κανείς είναι εντυπωσιακές.


Πνιγμένη στο πράσινο όλη η περιοχή πέρα από το πυκνό πευκοδάσος της είναι γεμάτη καρυδιές, κερασιές, διάφορα καρποφόρα δέντρα, δρύες και ότι άλλο δέντρο μπορεί να φανταστεί κανείς, ικανό να αντέξει και να ευδοκιμήσει στις κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης.


Και βέβαια αιτία για όλη τούτη την καταπράσινη ομορφιά είναι το άφθονο νερό που αναβλύζει από τη Δίκτη και φθάνει μέχρι το χωριό γεμίζοντας πηγές και σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες.




Κρύα Βρύση ονομάζεται η περιοχή όπου συναντάμε το εκπληκτικό ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στην Σύμη και η ονομασία αυτή δεν είναι τυχαία.


Ακόμα και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες μέχρι και νωρίς το καλοκαίρι σχηματίζονται  ρυάκια που στο κατέβασμα τους δημιουργούν μικρούς αλλά αξιοσημείωτους καταρράκτες.


Οι ντόπιοι την αποκαλούν Κρυγιά Βρύση αφού το νερό της περνώντας μέσα από τα σωθικά του βουνού διατηρείται παγωμένο λες και μόλις βγήκε από ψυγείο.




Κάτω από τις αρχαιότητες ξεπηδούν πηγές νερού

Το νερό από τα μικρά ρυάκια στο Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης συγκεντρώνεται εδώ και σχηματίζει τον μικρό καταρράκτη που βλέπετε στο βίντεο


 

  

Σελίδες