Το φράγμα και η όμορφη λίμνη του στα Δαμάνια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Το φράγμα και η όμορφη λίμνη του στα Δαμάνια

 


Κάτω από τον οικισμό των Δαμανίων και σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια έχει κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη όπου συγκεντρώνεται το νερό του φράγματος της περιοχής χωρητικότητας 500.000 κυβικών μέτρων.


Πρόκειται για μια όμορφη λίμνη που πλέον έχει μετατραπεί σε πλούσιο βιότοπο για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας.


Απ' αυτό το νερό αρδεύονται πολλά στρέμματα γης στον εύφορο κάμπο του οικισμού με τη λίμνη ωστόσο να προσδίδει μεγάλη αξία και σε αισθητικό επίπεδο στα Δαμάνια που κυριολεκτικά την έχουν στα πόδια τους.


Περιμετρικά της λίμνης κατασκευάστηκε δρόμος για περιπάτους αλλά και για να θαυμάσει κανείς και να παρατηρήσει τα είδη που ζουν σε αυτήν.


Να σημειώσουμε ωστόσο πως ούτε αυτό το έργο πνοής για την περιοχή είναι απαλλαγμένο από "αμαρτίες" καθώς για την ενίσχυση του με μεγαλύτερες ποσότητες νερού είχε κατασκευαστεί πρόφραγμα μεταξύ Δαμανίων και την κοντινής Γέννας, το οποίο κατέρρευσε.


 Όπως αποδείχθηκε φτιάχτηκε με μεγάλη προχειρότητα κι ας δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά γι αυτό ενώ ουδείς λογοδότησε γι' αυτή την αστοχία.


Τα Δαμάνια υπήρξαν παλιότερα χωριό με ανθηρή αμπελουργία. Όμως τα περισσότερα αμπέλια ξεράθηκαν, λόγω φυλλοξήρας, κι έτσι οι κάτοικοι στράφηκαν στις ελιές που πλέον καλύπτουν και τις μεγαλύτερες εκτάσεις πέριξ του φράγματος.  






Σελίδες