Χλωρά ρεβίθια: Το γευστικό και νόστιμο σνακ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Χλωρά ρεβίθια: Το γευστικό και νόστιμο σνακ

 


Σήμερα όλο και πιο σπάνια θα βρει κανείς στην Κρήτη χλωρά ρεβίθια και μόνο αν έχει σχέση με χωριό ίσως να έχει την ευκαιρία να γευθεί το δημοφιλές σε περασμένα χρόνια σνακ.


Γιατί τα χλωρά ρεβίθια για πολλούς από εμάς δεν αποτελούσαν τροφή αλλά λιχουδιά για τσιμπολόγημα και απόλαυση ενδιάμεσα από τα γεύματα.


Η γλυκιά γεύση που έχουν τα ρεβίθια πριν ωριμάσουν και ξεραθούν με την αλμυρή από το περίβλημα τους, όταν ακόμα είναι πράσινο, τα κάνει μοναδικά.


Παλιότερα που σχεδόν όλοι στα χωριά μας καλλιεργούσαν  στους κήπους τους από κολοκυθιές μέχρι ρεβίθια και φακές ήταν μεγάλη χαρά για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους το να ξεριζώσουν 2-3 ρεβιθιές πριν ωριμάσουν και επιτόπου να ξεφλουδίσουν τους καρπούς τους απολαμβάνοντας την ωραία γεύση των πράσινων ρεβιθιών.


Τότε δεν κοίταζαν αν αυτό που έτρωγαν έχει βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, εξάλλου τα περισσότερα πράγματα απ όσα έτρωγαν ήταν πολύτιμα για μια σωστή διατροφή.


Σήμερα όμως που έχουμε κατακλυστεί από κακές και γεμάτες συντηρητικά τροφές είναι σπουδαίο αν σκεφτείς πως τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. 


Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος κυρίως όμως είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.


Ο κατάλογος με το πόσο καλό κάνουν στην υγεία είναι μακρύς ωστόσο το ζήτημα είναι να τα βρείς, όχι πως τα ξερά ρεβίθια δεν περιέχουν όλα τα παραπάνω όμως τα χλωρά όπως και να το κάνουμε είναι πιο νόστιμα.




Σελίδες