Αμουργέλλες: Οι ερειπωμένες εκκλησίες του οικισμού με παρελθόν από την Ενετοκρατία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Αμουργέλλες: Οι ερειπωμένες εκκλησίες του οικισμού με παρελθόν από την Ενετοκρατία

 


Οι Αμουργέλλες, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, είναι ένα χωριό το βενετσιάνικο παρελθόν του οποίου καταδεικνύουν όχι μόνο οι γραπτές μαρτυρίες αλλά και οι ναοί που είτε σώθηκαν είτε διατηρήθηκαν μόνο κάποια ερείπια τους.


Πέρα από τον τοιχογραφημένο ναό του Αγίου Γεωργίου, που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση κοντά στο φράγμα των Αμουργελλών κι έχει χρονολογηθεί στον 14ο αιώνα και τον Άγιο Αντώνιο που επίσης στέκει όρθιος, εντός και εκτός του οικισμού βλέπουμε τα ερείπια αρκετών άλλων ναών που το παρελθόν τους μας ταξιδεύει στην περίοδο που η Κρήτη και η συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκαν στα χέρια των Ενετών.


Σε ύψωμα, απέναντι από το φράγμα, σώζονται τμήματα τοίχων του δίκλιτου ναού των Ταξιαρχών. Ήταν η εκκλησία του οικισμού Καμάρες ερείπια του οποίου βλέπουμε διάσπαρτα στο σημείο (δείτε εδώ). Μάλιστα δεν αποκλείεται τόσο ο οικισμός όσο και ο ναός του να έχουν παρελθόν πριν το 1250.


Βγαίνοντας από τις Αμουργέλλες και κατευθυνόμενοι προς τα Αρμανώγεια, δεξιά στο δρόμο, μέσα σε ιδιόκτητη έκταση της οικογένειας Αλεξάκη, έχει ανεγερθεί μια μικρή εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Μάρκο. Στο σημείο εκείνο προϋπήρχε από την Ενετοκρατία ναός αφιερωμένος στον προστάτη της Βενετίας και μάλιστα το νεώτερο κτίσμα φτιάχτηκε πάνω στα θεμέλια του.


Στο νεκροταφείο του χωριού βλέπουμε τα ερείπια του ναού της Παναγίας της Κρουσταλιανής. Παρά την επιθυμία των κατοίκων των Αμουργελλών να δουν ξανά την Παναγία τους αναστυλωμένη μέχρι σήμερα οι προσπάθειες τους δεν έχουν ευοδωθεί.


Προστάτιδα των Αμουργελλών παλιότερα ήταν η Αγία Παρασκευή. Δυστυχώς ούτε αυτός ο ναός σώζεται, παρά μόνο τμήμα ενός τοίχου του σε κοντινή απόσταση από το σπίτι όπου λέγεται πως ζούσε, κατά την Τουρκοκρατία, ο Αγάς της περιοχής. Μετά την κατοίκηση του χωριού από Μικρασιάτες και Καππαδόκες πρόσφυγες φτιάχτηκε νέος ναός που αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο κι έγινε αυτός προστάτης του οικισμού.


Σε φάση ανοικοδόμησης από ιδιώτες βρίσκεται τέλος, έξω από το χωριό, ο ναός των Αγίων Αναργύρων του οποίου τα θεμέλια μόνο σώθηκαν από την Ενετοκρατία. 


Ότι διασώθηκε από την Αγία Παρασκευή


Τα ερείπια της Παναγίας στο νεκροταφείο


Απομεινάρια από το ναό των Ταξιαρχών στις Καμάρες


Ο Άγιος Μάρκος κτίστηκε στα θεμέλια βενετσιάνικου ναού


Σελίδες