Μαναρόλια κοκκινιστά με φρέσκια ντομάτα ή εναλλακτικά ντελμπιέ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Μαναρόλια κοκκινιστά με φρέσκια ντομάτα ή εναλλακτικά ντελμπιέ


 

Τα μαναρόλια είναι ένα άκρως γευστικό και θρεπτικό όσπριο που δυστυχώς πια δε βρίσκει κανείς εύκολα στην Κρήτη (δείτε εδώ).


Αν ωστόσο καταφέρετε από κάποιο ψαγμένο κατάστημα ή απευθείας από παραγωγό να το βρείτε σας προτείνουμε την παρακάτω, δοκιμασμένη, συνταγή που είμαστε σίγουροι πως θα σας αρέσει.


Για τέσσερα γεμάτα πιάτα χρειαζόμαστε:


  • 300 γραμμάρια μαναρόλια
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 1 μεσαίο προς μεγάλο κρεμμύδι
  • Λίγο λάδι για την κατσαρόλα μας και αλατοπίπερο


Εκτέλεση:


Από το βράδυ καθαρίζουμε τα μαναρόλια από πετρούλες ή άλλα σιτηρά που ίσως έχουν αναμειχθεί μαζί τους και τα βάζουμε στο νερό, όπως κάνουμε με τα φασόλια και τα ρεβίθια.


Το πρωί τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, που έχουμε είτε ψιλοκόψει με το μαχαίρι είτε τρίψει στον τρίφτη μας.


Προσθέτουμε τα μαναρόλια και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να πάρουν τα αρώματα από το τσιγαρισμένο κρεμμύδι.


Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας νερό να καλύψει τα μαναρόλια και να φθάσει 2 δάκτυλα περίπου πάνω απ αυτά και σκεπάζουμε το σκεύος. Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο.


Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά με μια ώρα ανάλογα με το πόσο πολύ ψημένα και χυλωμένα τα θέλουμε. Περίπου 20 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας ρίχνουμε τη ντομάτα και το αλατοπίπερο.


Μπορείτε αν δεν σας αρέσει η ντομάτα να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία ψησίματος: Θα βράσετε τα μαναρόλια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Θα τα σουρώστε από το νερό τους και θα τσιγαρίσετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Θα προσθέσετε τα μαναρόλια και μετά από 1-2 λεπτά και το νερό που αφαιρέσατε ή καινούργιο αφήνοντας τα να βράσουν. 


Στο τέλος του ψησίματος θα ρίξετε 1-1,5 κουταλιά σούπας αλεύρι διαλυμμένη με ένα φλυτζανάκι από το νερό όπου βράζετε τα μαναρόλια και χυμό ενός λεμονιού (αν το θέλετε πιο ξινό προσθέτε κι άλλο λεμόνι) ώστε το φαγητό σας να γίνει ντελμπιέ. Αφήνετε να πάρει μια βράση το φαγητό και σβήνετε το μάτι.





Σελίδες