Με σοβαρές ελλείψεις το κατά τ' άλλα όμορφο βίντεο για την Candia του 1640 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Με σοβαρές ελλείψεις το κατά τ' άλλα όμορφο βίντεο για την Candia του 1640

 


Θετικές κριτικές και χιλιάδες θεάσεις απέσπασε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του το εντυπωσιακό video του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου για την Candia του 1640.


Το εν λόγω βίντεο μέσα σε λιγότερο από 8 λεπτά δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Info Point του Δήμου Ηρακλείου να «ξεναγηθούν» στην πρωτεύουσα του βενετοκρατούμενου Βασιλείου της Κρήτης, στην Candia, λίγο πριν την πολυετή πολιορκία της από τους Οθωμανούς.


Πρόκειται για ένα προωθητικό video με επικαιροποιημένη και αναβαθμισμένη την εφαρμογή της «Εικονικής Περιήγησης στην ενετική Candia», η οποία δίνει μια γρήγορη εικόνα του βενετσιάνικου παρελθόντος του Ηρακλείου.


Το video αυτό παρουσιάζει την Candia, δίνοντας έμφαση στο Rocca a mare, (Κούλε), τα Νεώρια, τη Rouga Maistra, τον Άγιο Τίτο, την πλατεία των Σιτηρών,την πύλη Βολτόνε, σε ναούς και μονές, τις πύλες της ενετικής οχύρωσης και τα επιβλητικά τείχη.


Που χάθηκε η Αγία Αικατερίνη;


Μέχρι εδώ καλά όμως η προσπάθεια φαίνεται να μην είναι ολοκληρωμένη αφού ο προσεκτικός παρατηρητής και γνώστης της ιστορίας του Ηρακλείου παρατηρεί πως από το βίντεο απουσιάζουν πολύ σπουδαία μνημεία, κυρίως ναοί.


Όπως εύστοχα παρατηρεί ο ιστορικός και διευθυντής του Χριστιανικού Μουσείου Αγίας Αικατερίνης, Νίκος Γιγουρτάκης «Η απεικόνιση σε τρισδιάστατη μορφή των μνημείων και της πόλης τον 17ο αιώνα εντυπωσιακή αλλά...


Ειλικρινά,  θα ήθελα να μοιραστώ με όλους τον αρχικό ενθουσιασμό μου την στιγμή που αντίκρισα πρώτη φορά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βίντεο.

 

Όμως, φευ, όχι χωρίς έκπληξη, διαπίστωσα ότι λείπει παντελώς η αναφορά (ή έστω κάποια απεικόνιση) για το ναό και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.


Η μονή Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών (ο αρχικός ναός ήδη από τη Β'  βυζαντινή περίοδο στη θέση αυτή),  με το σύμφυτο παρεκκλήσι της το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα αναγεννησιακής τέχνης, υπήρξε, εκτός των άλλων, η περίφημη σχολή ζωγραφικής, στην οποία πιθανολογείται ότι μαθήτευσε ο Θεοτοκόπουλος.


Ως "Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης" εδώ και χρόνια,  στεγάζει τα έργα της περίφημης Κρητικής Σχολής, και όχι μόνο . Είναι  κρίμα  που δεν θα μάθει γι αυτό ο επισκέπτης της πόλης μέσα στο info point του Δήμου.


Τι κι αν χιλιάδες επισκέπτες από Ευρώπη,  Αμερική,  Ρωσία προστρέχουν να επισκεφθούν το σπουδαίο αυτό μνημείο και Μουσείο...


Δεν θα μάθει, όμως, και για την επόμενη εκκλησία που στεγάζει μοναδικά έργα της Κρητικής Σχολής,  τον Άγιο Ματθαίο, το μοναδικό μοναστήρι που ακόμα λειτουργεί μέσα στην πόλη, ήδη από τον 12ο τουλάχιστον αιώνα.


Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα διορθωθεί αυτή η σοβαρή έλλειψη...».


Να σημειώσουμε πως στο βίντεο δεν είδαμε, έστω φευγαλέα, τους ναούς του Αγίου Ονουφρίου, τη Μαντονίνα, (Παναγία του Φόρου), τον Άγιο Ματθαίο, την Παναγία Μανωλίτισσα (Αγ. Παρασκευή σήμερα), τον Άγιο Δημήτριο, την Κυρία των Αγγέλων (ορθόδοξη Μητρόπολη επί Ενετοκρατίας).


Ελπίζουμε πως πρόκειται για ένα βίντεο demo και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να δούμε, στην ολοκληρωμένη προσπάθεια, και τα υπόλοιπα μνημεία που δεν συμπεριλαμβάνονται τώρα.



Σελίδες