Τίμιος Σταυρός στα Ρουσοχώρια: Κτισμένος στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν ίχνη Ρωμαϊκής παρουσίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τίμιος Σταυρός στα Ρουσοχώρια: Κτισμένος στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν ίχνη Ρωμαϊκής παρουσίας

 


Λίγο έξω από τον οικισμό των Ρουσοχωρίων, σε μια περιοχή κατάφυτη από ελαιώνες, και στη θέση που οι ντόπιοι καλούν Σταυρωμένος, είναι κτισμένος ο ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Είναι ένας μονόχωρος ναός ανακαινισμένος εξωτερικά και εσωτερικά που τιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του οικισμού, στην πλειοψηφία  τους πρόσφυγες, στις 14 Σεπτεμβρίου.


Παρότι πρόκειται για ξωκλήσι είναι φροντισμένο, με ξύλινο τέμπλο και όμορφες εικόνες να το πλαισιώνουν και βέβαια εργόχειρα που στολίζουν τα εικονίσματα και μαρτυρούν την αγάπη των γυναικών των Ρουσοχωρίων για την ενορία τους και τις εκκλησίες της.


Αξίζει ν αναφέρουμε πως κατά τη δεκαετία του 70 στη διάρκεια οργώματος σε χωράφι της περιοχής, όπου βρίσκεται ο Τίμιος Σταυρός, αποκαλύφθηκε τυχαία μια επιτύμβια στήλη που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.


Επάνω της έφερε την επιγραφή «Κοσσούτις- Φορτουνάτ- α τη ιδία γυν-αικί μνήμη-ς χάριν», ενδεικτική της παρουσίας στον τόπο Ρωμαίων.


Παρότι οι γραπτές μαρτυρίες για τα Ρουσοχώρια χρονολογούνται από το 1280 ο οικισμός αυτός έχει παρελθόν που μας πάει πολύ πιο πίσω, στην αρχαιότητα. 


Μάλιστα ίχνη αρχαίων κτισμάτων εντοπίστηκαν πίσω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής με το θαυματουργό αγίασμα, (δείτε εδώ) η οποία βρίσκεται λίγο πριν ανηφορήσουμε για τον οικισμό, ερχόμενοι από Αρκαλοχώρι.  










Σελίδες