Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου στο Συκολόγο με το εντυπωσιακό κυπαρίσσι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου στο Συκολόγο με το εντυπωσιακό κυπαρίσσι

 


Σε ένα ύψωμα με θέα τον οικισμό του Συκολόγου είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου, στον αύλειο χώρο του οποίου φιλοξενείται το νεκροταφείο του χωριού.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο κτίσμα καμαροσκεπές που κτίστηκε γύρω στο 1885, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων. Αυτή τη χρονολογία φέρει και η δεσποτική εικόνα του τιμώμενου Αγίου που κοσμεί το τέμπλο του ναού.


Λιτός, λόγω του νεκροταφειακού χαρακτήρα του, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου δεν έχει να παρουσιάσει κάποια ξεχωριστά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στο πνεύμα της εποχής κτίσης του τα λιθανάγλυφα πάνω από το θύρωμα, το παράθυρο του, το αγιοθύριδο και το φεγγίτη του.


Εσωτερικά ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο και πολύχρωμο τέμπλο, έργο λαϊκού καλλιτέχνη, όπως μαρτυρούν τα σχέδια αγγέλων και φυτικού διάκοσμου που το πλαισιώνουν. Οι δεσποτικές εικόνες του Αγίου Χαραλάμπου με τα μαρτύρια του, του Παντοκράτορα και της βρεφοκρατούσας Παρθένου, φαίνεται να είναι φιλοτεχνημένες σχεδόν την ίδια περίοδο.


Έξω από το ναό, στην είσοδο του νεκροταφείου δεσπόζει ένα κυπαρίσσι που όπως λένε έχει ιστορία. Έχει τόσο πυκνό φύλλωμα που στη διάρκεια της Κατοχής έσωσε έναν κάτοικο του χωριού, το Μιχαήλο, που τον κυνηγούσαν οι Γερμανοί. Κατάφερε να σκαρφαλώσει στα κλαδιά του και να κρυφτεί τόσο καλά που οι διώκτες του νόμιζαν πως άνοιξε η γη και τον κατάπιε.












Σελίδες