Με κατάνυξη και σεβασμό ο στολισμός των Επιταφίων στις ενορίες της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Με κατάνυξη και σεβασμό ο στολισμός των Επιταφίων στις ενορίες της Κρήτης

 


Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα γενικού πένθους για τους Ορθόδοξους πιστούς αλλά και νηστείας. Είναι η μέρα που στολίζεται ο Επιτάφιος η μάλλον καλύτερα το κουβούκλιο όπου εναποτίθεται ο  Επιτάφιος, το λειτουργικό ύφασμα δηλαδή όπου είναι κεντημένο το σώμα του Ιησού Χριστού.


Ημέρα ύψιστου συμβολισμού της θυσίας του Θεανθρώπου για τη σωτηρία όλων μας και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την Εκκλησία μας.


Ο στολισμός του ξύλινου και συνήθως περίτεχνου κουβουκλίου, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε επίσης Επιτάφιο, γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής από τους πιστούς κάθε ενορίας, συνήθως από τις γυναίκες.


Δεν έχει σημασία αν ο στολισμός γίνεται με αγριολούλουδα ή με λουλούδια από τις αυλές σπιτιών ή από ανθοπωλεία. Αυτό που μετρά είναι η τήρηση του εθίμου και η προσπάθεια να τιμηθεί ο νεκρός στο έπακρο, γιατί είναι εκείνος που υπέφερε για εμάς και σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου αποδεικνύοντας μας, με την Ανάσταση του, πως υπάρχει δρόμος σωτηρίας.


Εμείς λόγω της ημέρας συγκεντρώσαμε φωτογραφίες επιταφίων που στολίστηκαν σε διάφορες ενορίες, με πολύ αγάπη και κατάνυξη, όπως επιβάλει η ημέρα.


(Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από τον Επιτάφιο της Ενορίας του Αρχοντικού, πρώην Αλιτζανή).


Αφιερωμένος στην προσφορά της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821 ο φετινός Επιτάφιος στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε


Γαρίπα

Αλικιανός Χανίων

Χουδέτσι

Καρκαδιώτισσα

Άγιος Λουκάς ΠΑΓΝΗ


Χανδράς Σητείας


Σελίδες