Το "Αυγό της Στέψης" κι άλλα όμορφα διακοσμητικά αυγά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Το "Αυγό της Στέψης" κι άλλα όμορφα διακοσμητικά αυγά

 


Ένα πιστό αντίγραφο του «Αυγού της Στέψης» πετύχαμε στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη στο Ηράκλειο και μας κίνησε την περιέργεια.


Λόγω των ημερών αναζητήσαμε την ιστορία του κι έχει στ' αλήθεια ενδιαφέρον.


Το Αυγό της Στέψης είναι το διασημότερο έργο του Peter Carl Fabergé, του φημισμένου κοσμηματοποιού της ρωσικής Αυλής.


Προσφέρθηκε το Πάσχα του 1897 από τον τσάρο Νικόλαο Β΄ στη σύζυγό του Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα, σε ανάμνηση της στέψης τους που είχε γίνει με κάθε μεγαλοπρέπεια στη Μόσχα ένα χρόνο νωρίτερα.


Φτιαγμένο από κίτρινο και μαύρο σμάλτο και διακοσμημένο με την τεχνική του "guilloché" ,με πλέγμα λεπτών σχεδίων, το αυθεντικό Αυγό άνοιγε για να αποκαλύψει ένα δώρο-έκπληξη: Τη μινιατούρα μιας άμαξας από χρυσό, πλατίνα, κόκκινο σμάλτο και πολύτιμους λίθους, ακριβές αντίγραφο της άμαξας της Αικατερίνης της Μεγάλης που είχε χρησιμοποιηθεί στη στέψη του Νικολάου και της Αλεξάνδρας.


Το αυγό που βρήκαμε στο παλαιοπωλείο είναι  πιστό αντίγραφο του περίφημου Αυγού της Στέψης.Κι αυτό ανοίγει και στο εσωτερικό του κρύβει την επίχρυση άμαξα-μινιατούρα ενώ συνοδεύεται και από πιστοποιητικό αυθεντικότητας που αναφέρει πως κυκλοφόρησε το 2006 και ήταν κομμάτι μιας περιορισμένης έκδοσης.


Επίσης ενδιαφέρον έχουν κι άλλα διακοσμητικά αυγά που βρήκαμε στο κατάστημα του Βαγγέλη Κρασαγάκη. Περίτεχνα, πολύχρωμα ή δίχρωμα, με όμορφες λεπτομέρειες και φινέτσα και κυρίως με συμβολισμό που παραπέμπει στη νέα ζωή.








Σελίδες