Άγιος Αντώνιος:Το μετόχι της Μονής Επανωσήφη που επισκέφθηκε ο Βενιζέλος ξετρελαμένος με το τυρί του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Άγιος Αντώνιος:Το μετόχι της Μονής Επανωσήφη που επισκέφθηκε ο Βενιζέλος ξετρελαμένος με το τυρί του

 


Στη διαδρομή προς το χωριό Καρκαδιώτισσα συναντάμε το βυζαντινό ναό του Αγίου Αντωνίου που σήμερα αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Επανωσήφη.


Διασώζεται ως τις μέρες μας μόνο το ένα κλίτος του, ενώ αρχικά κτίστηκε ως δίκλιτος. Ωραίες τοιχογραφίες, αν και στην πλειοψηφία τους κατεστραμμένες, κοσμούν το εσωτερικό του ναού (δείτε εδώ) ενώ στην πίσω πλευρά του βλέπουμε χαλάσματα πετρόκτιστων κτισμάτων.


Ανάμεσα σε αυτά τα χαλάσματα υπήρχε κι ένα τυροκομείο, το οποίο λένε πως έφτιαχνε τόσο νόστιμα και ξεχωριστά τυριά που όποιος τα δοκίμαζε δύσκολα ξεχνούσε τη γεύση τους.


Ένα τέτοιο τυρί, μας διηγήθηκαν, πως κάποιος πήγε πεσκέσι και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα. Ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός όταν το γεύτηκε νόμιζε πως επρόκειτο για κάποιο πανάκριβο και διάσημο γαλλικό τυρί.


Ρώτησε ποιος το φτιάχνει και όταν έμαθε πως τυροκομούνταν στον Άγιο Αντώνιο, κοντά στον Επανωσήφη, έμεινε με το στόμα ανοικτό. Ως γνήσιος Κρητικός εκτιμούσε με το παραπάνω το καλό τυρί και ως κοσμοπολίτης ήξερε από πρώτο χέρι να το ξεχωρίζει. 


Έτσι στην περίπτωση του τυριού από τον Άγιο Αντώνιο η γεύση του φάνηκε τόσο εντυπωσιακή ώστε φρόντισε κάποια στιγμή που κατέβηκε στην Κρήτη να μεταβεί στην περιοχή και το τυροκομείο για να δει κι ο ίδιος, από κοντά, το χώρο όπου μοναχοί έφτιαχναν τόσο εξαιρετικά τυριά.


Να πούμε πως παλιότερα αρκετά μοναστήρια ανέπτυσσαν  παραγωγικές διαδικασίες στον αγροτοδιατροφικό τομέα παράγοντας τυροκομικά και άλλα προϊόντα, τα οποία συμμετείχαν μάλιστα σε διαγωνισμούς και αποσπούσαν βραβεία. 





Σελίδες