Ανοιξιάτικα τρυφερά φύλλα αγκινάρας: Ένας απίθανος μεζές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ανοιξιάτικα τρυφερά φύλλα αγκινάρας: Ένας απίθανος μεζές

 


Στην Κρήτη εκτός από το κεφάλι της αγκινάρας και τα τρυφερά φύλλα αυτού τρώμε και τα φύλλα του ίδιου του φυτού καθαρίζοντας τα καλά από τις ίνες που τα περιβάλλουν και φυσικά από τα αγκάθια.


Τα τρώμε ωμά σκέτα, όπως τα κόβουμε από το χωράφι ή με λίγο λεμόνι ή ξύδι συνοδεύοντας την τσικουδιά μας. Μπορούν όμως και να μαγειρευτούν.


Δηλαδή μπορούμε να τα καθαρίσουμε και να τα κόψουμε μικρά κομμάτια συμπληρώνοντας στο ψήσιμο μας τις αβρωνιές (δείτε εδώ), κάνοντας τα με άλλα χόρτα φρικασέ ή βράζοντας τα μαζί με άλλα ανοιξιάτικα χορταρικά.


Συνήθως επιλέγουμε φύλλα αγκινάρας που είναι κοντά στην καρδιά του φυτού, αλλά όχι τα πολύ μικρά γιατί θέλουμε να έχουν λίγο σάρκα.


Αφού κόψουμε από το φυτό τα φύλλα αφαιρούμε με μαχαίρι τα αγκάθια από τα πλάγια του και μετά με προσοχή ξεφλουδίζουμε όλο το εξωτερικό περίβλημα ώστε να μείνει όπως στη φωτογραφία μας.




Εμείς προτιμάμε τα φύλλα με ξύδι γιατί η γεύση τους είναι πιο έντονη.


Να θυμίσουμε πως γενικότερα η αγκινάρα και τα φύλλα της έχουν διουρητικές και άλλες ιδιότητες ενώ περιέχουν βιταμίνη Β, μαγνήσιο, αμινοξέα, φλαβονοειδή, φώσφορο και κάλιο.


Είναι σημαντικό επίσης το ότι τρώγοντας ωμή αγκινάρα ή τα φύλλα της δεν έχουμε θερμιδική επιβάρυνση.





Σελίδες