Άγιος Γεώργιος στο Καλό Χωριό Μονοφατσίου-Από ερειπώδη κατάσταση σε υποδειγματική αναστύλωση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Άγιος Γεώργιος στο Καλό Χωριό Μονοφατσίου-Από ερειπώδη κατάσταση σε υποδειγματική αναστύλωση

 


Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Καλό Χωριό Μονοφατσίου έχει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία. 


Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και όπως μαρτυρούν τα σπαράγματα τοιχογραφιών, σε όσα τμήματα των τοίχων του διασώθηκαν, ήταν κατάγραφη.


Με το πέρασμα των αιώνων ο ναός ερειπώθηκε και στη θέση του παρέμειναν μόνο μεγάλα κομμάτια τοίχων του αρχικού κτίσματος και κατεστραμμένα αποσπάσματα τοιχογραφιών.


Για την ιστορία να πούμε πως το Καλό Χωριό ήταν ένα αμιγώς τουρκοχώρι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μάλιστα μετά το 1821 Χριστιανοί επαναστάτες το κατέστρεψαν λόγω των Οθωμανών κατοίκων του, τους οποίους και εκδίωξαν από την περιοχή. Αργότερα βέβαια οι Οθωμανοί επέστρεψαν για να το εγκαταλείψουν οριστικά κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

 

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Καλού Χωριού, έκτοτε, ήταν πρόσφυγες κι ήλθαν στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922.


Φθάνοντας στη νέα τους πατρίδα είδαν στην περιοχή που εγκαταστάθηκαν τα ερείπια του Αγίου Γεωργίου κι υποσχέθηκαν πως μια μέρα, αν καταφέρουν να ριζώσουν εκεί και να στήσουν τα καινούργια τους σπιτικά, θα αναστυλώσουν και την εκκλησία.


Τα χρόνια περνούσαν και οι πολλές δυσκολίες της ζωής πάντα έμπαιναν εμπόδιο  στο να κάνουν πράξη την υπόσχεση τους αυτή. Ποτέ όμως δεν ξεχνούσαν τον Άγιο Γεώργιο. Ακόμα κι ανάμεσα στα ερείπια τον τιμούσαν κάθε χρόνο λειτουργώντας στη χάρη του. Ένα καντήλι φρόντιζαν εξάλλου πάντα να το ανάβουν στο εικονοστάσι που είχε στηθεί στο ασκεπές εσωτερικό του.


Όμως τον Αύγουστο του 1998 τρείς απόγονοι προσφύγων: οι Πρόδρομος Ευσταθίου Γενιτσαρίδης και Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Εμμανουήλ Μουρτζάκης, πήραν την απόφαση πως είχε φθάσει ο καιρός να δώσουν σάρκα και οστά στο τάμα των προγόνων τους.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η τότε 13η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων "έτρεξαν" τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το Μάιο του 1999 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστύλωσης από εξειδικευμένο συνεργείο.


Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν καθοριστικά ο τότε ιερέας της ενορίας, ο ιερομόναχος Χρυσόστομος Μακρυδάκης, και η Ελένη Θεοφ. Γενιτσαρίδη-Χριστοφάκη.


Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όλης της περιφέρειας του Αρκαλοχωρίου προσέφεραν τον οβολό τους για να ολοκληρωθεί το έργο ενώ μεγαλύτερες δωρεές έγιναν από την Ευαγγελία Ζεάκη, από τις Μοίρες και τον καταγόμενο από το Καλό Χωριό Γεώργιο Κων/νου Μαυρόκωστα.


Τα εγκαίνια του αναστυλωμένου, κατά υποδειγματικό τρόπο, ναού έγιναν σε μια λαμπρή τελετή στις 30 Σεπτεμβρίου του 2000 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο.


(Ευχαριστίες στην κ. Ελένη Γενιτσαρίδη για τις παλιές φωτογραφίες που μας διέθεσε από τον ερειπωμένο ναό και τις εργασίες αναστύλωσης του)







Οτι απέμεινε από τον τοιχογραφικό του διάκοσμο


Λίγο πριν την αναστύλωση

Οι εργασίες για να σταθεί πάλι όρθιος ο ναός προχωρούν 

Οι κάτοικοι τιμούσαν τον Άγιο Γεώργιο ακόμα και πριν την αναστύλωση

Από τα εγκαίνια του ναού από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο














Σελίδες