Το όμορφο μυλοτόπι στο Σελί Αμπέλου στο Οροπέδιο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Το όμορφο μυλοτόπι στο Σελί Αμπέλου στο Οροπέδιο Λασιθίου

 



Στο Σελί Αμπέλου, λίγο πριν κατηφορίσουμε για το Οροπέδιο Λασιθίου, συναντάμε ένα εντυπωσιακό μυλοτόπι.


Εδώ, σε αντίθεση με τους ανεμόμυλους χαμηλά στον κάμπο του Οροπεδίου, οι μύλοι είναι πέτρινοι και πολυάριθμοι.


Σώζονται σε καλύτερη ή μέτρια κατάσταση 24 από τους 26 μύλους που λειτουργούσαν στο σημείο.


Πρόκειται για μονόπαντους ή αξετροχάρηδες ανεμόμυλους όπου άλεθαν τα σιτηρά τους οι Λασιθώτες σε αλλοτινούς καιρούς, τότε που το αλεύρι δεν πωλούνταν συσκευασμένο και κάθε οικογένεια καλλιεργούσε τα δικά της σιτηρά για να το παράξει.


Οι επτά από τους ανεμόμυλους βρίσκονται νότια του δρόμου και οι υπόλοιποι βόρεια. Κάποιοι έχουν αποκατασταθεί και με τα λευκά πανιά τους αγναντεύουν από ψηλά όσους εισέρχονται και εξέρχονται στο Οροπέδιο, ορθώνοντας το επιβλητικό ανάστημα τους σαν να είναι οι φύλακες της περιοχής. 


Η ύπαρξή ανεμόμυλων, σύμφωνα με την αείμνηστη αρχιτέκτονα-αρχαιολόγο, Χρυσούλα Τζομπανάκη, αναφέρεται από την εποχή της ενετοκρατίας. Ειδικότερα οι μύλοι που βλέπουμε στο Σελί Αμπέλου μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία αυτή από το τέλος του 19ου αιώνα, από τη θέση Ζάρωμα, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ποτάμοι.


Ο συγκεκριμένος τύπος των μονόπαντων ανεμόμυλων που αλέθουν σε μία σταθερή θέση, αξιοποιώντας τον αέρα που φυσάει από μια μόνο συγκεκριμένη κατεύθυνση απαντώνται στην Κρήτη και στην Κάρπαθο. Ωστόσο οι Κρητικοί φαίνεται να είναι πιο φροντισμένοι και αισθητικά και από λειτουργικής απόψεως  

 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από τη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) 

 









Σελίδες