Ο ερειπωμένος βυζαντινός και ο μεταγενέστερος ναός της Παναγίας στην Καρκαδιώτισσα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ο ερειπωμένος βυζαντινός και ο μεταγενέστερος ναός της Παναγίας στην Καρκαδιώτισσα


 

Η Καρκαδιώτισσα υφίσταται ως οικισμός τουλάχιστον από τη Β Βυζαντινή Περίοδο κι αυτό μαρτυρούν οι δυο παλαιότεροι ναοί που συναντάμε στην περιοχή, αυτός του Αστράτηγου (Μιχαήλ Αρχαγγέλου) αλλά και τα ερείπια του ναού της Παναγίας Καρδιώτισσας, στην οποία οφείλεται και η ονομασία του χωριού.


Σήμερα στην Καρκαδιώτισσα και στο κέντρο του χωριού έχει ανεγερθεί σύγχρονος ναός της Παναγιάς καθώς από τον παλαιότερο, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, σώζονται ελάχιστα ερείπια, την παρουσία των οποίων μαρτυρούν δυο φορητά εκκλησάκια, επάνω στο δρόμο και στην πίσω πλευρά των ερειπίων.


Οι κάτοικοι της περιοχής λένε, βασιζόμενοι σε προφορικές μαρτυρίες που επιβιώνουν εδώ και αιώνες και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, πως ο παλιός ναός της Παναγίας ήταν μεγαλοπρεπής και διέθετε πολλούς τρούλους.


Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, είχε κτιστεί επί των ημερών του Νικηφόρου Φωκά και μάλιστα στο ναό αυτό έτρεχε αγίασμα που μπορούσε να θεραπεύσει ασθενείς.


Δε γνωρίζουμε αν το κτίσμα του παλιού ναού της Παναγίας καταστράφηκε από τους Οθωμανούς ή από κάποιο σεισμό, πάντως σε απόσταση λίγων μέτρων από το νεώτερο ναό της Παναγίας, ανάμεσα σε συκιές και άγριους θάμνους, σώζονται μικρά τμήματα από τους τοίχους του. 


Από το πάχος και την έκταση που καλύπτουν, και παρά το μπάζωμα που έχουν υποστεί, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως μάλλον το μέγεθος του ναού, πράγματι, δεν ήταν μικρό.


Η αγάπη των κατοίκων για την Παναγία τους αλλά και η πίστη τους σε αυτή τους οδήγησε να κτίσουν ένα καινούργιο ναό, μετά τη δεκαετία του 50, και να τον αφιερώσουν στο Γεννέσιο της Παναγίας.


Πρόκειται για ένα ευρύχωρο κτίσμα, ιδιαίτερα φροντισμένο εσωτερικά και εξωτερικά.Οι οικογένειες της Καρκαδιώτισσας με δωρέες ξεκίνησαν να στολίζουν την εκκλησία τους με ωραίες τοιχογραφίες, που φιλοτέχνησε η αγιογράφος Άννα Τσίγκου. 


Στην εξέλιξη και διατήρηση του ναού σε τόσο καλή κατάσταση σημαντική είναι και η συμβολή του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Τριαλωνάκη, από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, που είναι εφημέριος στην Καρκαδιώτισσα.


Κάθε χρόνο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, που τιμάται η προστάτιδα του οικισμού, οργανώνεται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι.














Σελίδες