Το παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη στην Ιερά Μονή Ατάλης Μπαλή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Το παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη στην Ιερά Μονή Ατάλης Μπαλή

 


Στον όμορφο χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης Μπαλή και συγκεκριμένα απέναντι από την κοινή Τράπεζα βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη.


Η Μονή (μπορείτε να τη δείτε εδώ) λειτουργεί από πολύ παλιά ως κοινόβιο οπότε δεν θα μπορούσε να μην προστατεύεται από τον Άγιο που έχει λάβει το προσωνύμιο του Κοινοβιάρχη.


Έργο του ηγουμένου του μοναστηριού, Αρχιμανδρίτη Παρθένιου Καλυβιανάκη, το παρεκκλήσι αυτό, είναι άριστα ενταγμένο στη γενική εικόνα και αρχιτεκτονική των χώρων της ιστορικής μονής.


Στεγασμένο σε ένα θολωτό,προσεγμένο κτίσμα, στο τέρμα του εντυπωσιακού διαβατικού, μπορούμε να αντιληφθούμε την ύπαρξη του μόνο από μια ξύλινη επιγραφή που είναι τοποθετημένη στην είσοδο του.


Στο εσωτερικό του κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο. Το μικρό και λιτό τέμπλο κοσμούν δυο δεσποτικές εικόνες που φιλοξενούν όμως τέσσερις μορφές: Του τιμώμενου Αγίου Θεοδοσίου μαζί με την Παναγία και του Χριστού με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.


Στο εικονοστάσι, μπαίνοντας στο παρεκκλήσι, βλέπουμε την εικόνα του Αγίου Θεοδοσίου και στο δυτικό τοίχο, μεταξύ άλλων, και μια φορητή εικόνα του Αγίου Παχωμίου, το όνομα του οποίου δεν είναι άγνωστο στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.


Ποιός ήταν ο Άγιος Θεοδόσιος


Σε ότι αφορά τον Άγιο Θεοδόσιο για την ιστορία να πούμε πως καταγόταν από την επαρχία της Καππαδοκίας. Έζησε επί Λέοντος του Θρακός φθάνοντας μέχρι και τον αυτοκράτορα Αναστάσιο (491 – 518 μ.Χ.).


Ακολούθησε από πολύ νέος το μοναχικό βίο και μάλιστα ο Άγιος Συμενών ο Στυλίτης ήταν εκείνος που τον μύησε στα της μοναχικής πολιτείας και αρετής. Ο Άγιος Θεοδόσιος ασκήτεψε κοντά στο σπουδαίο ασκητή Λογγίνο ενώ έφθασε σε τέτοιο σημείο ηθικής τελειότητας που μπορούσε να επιτελεί θαύματα.


Υπήρξε καθηγητής πολλών μοναχών κι έτσι γρήγορα σχηματίστηκε γύρω απ αυτόν κοινοβιακή ζωή που με τη σειρά της οδήγησε στην δημιουργία μονής πέρα από τη Νεκρά Θάλασσα.


Εκοιμήθη σε βαθύ γήρας το 529 μ.Χ. και η Εκκλησία μας τον τιμά κάθε χρόνο στις 11 Ιανουαρίου.










Σελίδες