Η μπούγκα του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία της Αγίας Γαλήνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η μπούγκα του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία της Αγίας Γαλήνης

 


Βρίσκεται στην προέκταση της παραλίας της Αγίας Γαλήνης κι ενώ η περιοχή είναι πολυσύχναστη λίγοι είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν, περνώντας από το σημείο, πως η βαριά σκουριασμένη, σιδερένια πόρτα κρύβει πίσω της μια γερμανική οχύρωση, ένα πολυβολείο για την ακρίβεια, ή όπως αλλιώς ονομάζεται μια μπούγκα.


Πρόκειται για ένα χώρο αρκετά μεγάλο, με δύο εισόδους-εξόδους, που λειτουργούν και ως έξοδοι διαφυγής, με διαδρόμους και σκάλες. Διαθέτει φωτισμό κι απ’ ότι φαίνεται καθαρίζεται για να μπορεί να είναι επισκέψιμος.


Η μπούγκα είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο αλλά ενισχυμένη σε σημεία της με μπετόν ενώ διαθέτει πολυβολείο με θέα προς τον κόλπο της Αγίας Γαλήνης.


Όπως μας είπε ο ψηφιακός χαρτογράφος, περιβαλλοντολόγος και ειδικός στα γεωχωρικά δεδομένα, Μιχάλης Σπυριδάκης, επειδή ο όρμος της Αγίας Γαλήνης ήταν απάνεμος, οι Γερμανοί αγκυροβολούσαν εκεί πολλά από τα πλοία τους, χρησιμοποιώντας τον ως "παράρτημα" της ναυτικής βάσης της Ιεράπετρας (δείτε εδώ).


Τα κανόνια τους από την Αγία Γαλήνη μπορούσαν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις και ήταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία. Μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή είχαν φτιάξει κι άλλες μπούγκες αλλά και βάσεις πυροβόλων, για να μπορούν να χτυπούν προς όλες τις κατευθύνσεις.


Να σημειώσουμε πως όλο το παραλιακό μέτωπο, από την ανατολική Κρήτη ως τη δυτική, οι Γερμανοί το είχαν μετατρέψει στη διάρκεια του Πολέμου σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο από φόβο συμμαχικών αποβάσεων. 


Από την Αγία Γαλήνη ως τον Κομμό, επιπρόσθετα, όπως εξηγεί ο κ. Σπυριδάκης,  είχαν απλώσει μέσα στη θάλασσα ατσάλινα δίκτυα για να εμποδίζουν την πρόσβαση υποβρυχίων. Αυτά τα δίκτυα είχαν το χρώμα του νερού και μέσα στη θάλασσα γινόταν σχεδόν αόρατα, οπότε ήταν άκρως αποτελεσματικά.


Να θυμίσουμε πως η σημασία που απέδιδαν οι Γερμανοί κατακτητές σε όλη την παραλιακή ζώνη από τη Μεσαρά ως την Αγία Γαλήνη, ήταν μεγάλη. Σε αυτές τις περιοχές είχαν δημιουργήσει τις σημαντικότερες δομές άμυνας τους, (δείτε εδώ) μέσα από ένα δίκτυο στρατοπέδων, καταφυγίων κ.α. χώρων (δείτε εδώ).


Πολλές από τις δομές αυτές σώζονται ως τις μέρες μας, άλλες σε καλύτερη κατάσταση κι άλλες όχι, όμως δυστυχώς παραμένουν, προς το παρόν, αναξιοποίητες.


Αξίζει να σημειώσουμε τέλος πως πρόσφατα κάποιες εξ αυτών τις επισκέφθηκαν Νορμανδοί ειδικοί, των οποίων ο τόπος θεωρείται κορυφή σε επίπεδο αξιοποίησης εγκαταστάσεων του Β Παγκοσμίου Πολέμου.














Σελίδες