Ο παλιός και ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου στο Μελιδοχώρι και η όμορφη ιστορία τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Ο παλιός και ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου στο Μελιδοχώρι και η όμορφη ιστορία τους

 


Προστάτης και αγαπημένος άγιος των κατοίκων του Μελιδοχωρίου, στην πρώην επαρχία Μονοφατσίου, είναι ο Άγιος Νικόλαος.


Μάλιστα στη χάρη του έχουν αφιερώσει δύο ναούς, ο ένας εκ των οποίων κτίστηκε το 1905 ενώ ο δεύτερος τη δεκαετία του 80.


Όπως μας είπε ο εφημέριος του Μελιδοχωρίου, ιερομόναχος  Ιγνάτιος Χουστουλάκης, στη θέση όπου βρίσκεται ο παλιός ναός του Αγίου Νικολάου υπήρχε ναός του Αγίου κτισμένος πριν από τη Τουρκοκρατία.


Οι Τούρκοι όμως που μαζικά είχαν καταλάβει και κατοικήσει όλους τους οικισμούς της περιοχής αυτής τον γκρέμισαν, αφήνοντας μόνο τη βάση κι ένα τμήμα των τοίχων του.


Τα χρόνια περνούσαν και οι κάτοικοι άρχισαν να παρατηρούν πως κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου ένα πρόβατο από το κοπάδι κάθε βοσκού ψοφούσε, για ανεξήγητο λόγο. Όταν αυτό επαναλήφθηκε κάμποσες φορές κατάλαβαν πως ο Άγιος Νικόλαος τους έστελνε μήνυμα πως ήθελε να κτιστεί ξανά η εκκλησία του.


Οι αδελφοί Καράτζη, όπως αναφέρει και εγχάρακτη επιγραφή στο θύρωμα του ναού, το 1904 έκτισαν ξανά το ναό και έφτιαξαν στη νότια πλευρά του ένα μικρό νεκροταφείο, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε εκτός οικισμού.


Ο αείμνηστος επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης ήταν εκείνος που χρηματοδότησε την αγιογράφηση που σήμερα βλέπουμε στο χώρο. Να σημειώσουμε πως τις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου έχει φιλοτεχνήσει ο Ιωάννης Βέγγος.


Αργότερα που το χωριό μεγάλωσε ο μονόχωρος και καμαροσκεπής ναός του Αγίου Νικολάου έπαψε να χωράει τους πιστούς. Έτσι αποφασίστηκε να κτιστεί δίπλα του ένας μεγαλύτερος. Άνοιξαν τα θεμέλια κι έκαναν το σχέδιο του ναού, τα οποία βρήκε έτοιμα όταν ανέλαβε την ενορία ο π. Ιγνάτιος πριν από 43 χρόνια.


Με τη βοήθεια όλων των κατοίκων του Μελιδοχωρίου και ιδιαίτερα της οικογένειας Καράτζη, που πούλησε τότε ένα ολόκληρο ελαιώνα στο Μαδέ διαθέτοντας όλα τα χρήματα από την πώληση του, ο ναός ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1980, μέσα σε λίγα χρόνια.


Ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου είναι τρίκλιτος με το δεξί  κλίτος του να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο, το κεντρικό στον Άγιο Νικόλαο και το αριστερό στον Ευαγγελισμό.


Πρόκειται για ένα ευρύχωρο και πολύ περιποιημένο ναό. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του βλέπουμε αριστερά το εικονοστάσι με την παλιά εικόνα του Αγίου Νικολάου, που μεταφέρθηκε από το μικρό ναό. Απέναντι της ένα ακόμα εικονοστάσι με τον Άγιο Μιλτιάδη ενώ ένα τρίτο φιλοξενεί μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου.


Μια εικόνα με ξεχωριστή ιστορία


Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε μια ακόμα φορητή εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο, κεντημένο όλο στο χέρι από μια γυναίκα που σήμερα δεν είναι στη ζωή. Η μακαρίτισσα η Ελένη, μας είπε ο π. Ιγνάτιος, έφτιαξε αυτή την εικόνα κάποια στιγμή που ο άντρας της είχε φυλακιστεί. Πίστευε πολύ σε αυτήν και μάλιστα όπως έλεγε συχνά εμφανιζόταν στον ύπνο της ο Άγιος Νικόλαος, πάντα συνοδεία ενός φιδιού, και την προειδοποιούσε για να αποφύγει κακοτοπιές και δυσκολίες η οικογένεια της. Λίγο πριν πεθάνει ζήτησε αυτή η εικόνα να μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο, όπως κι έγινε. 


Κάθε χρόνο την ημέρα γιορτής του Αγίου η εικόνα βγαίνει από το ιερό και τίθεται σε προσκύνημα μαζί με μια ακόμα παλιά εικόνα όπου οι πιστοί εναποθέτουν τάματα τους. 


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου

Εικόνες από το εσωτερικό του παλιού ναού 




Το εσωτερικό του μεγαλύτερου ναού του Αγίου Νικολάου 



Η κεντημένη εικόνα του Αγίου



Σελίδες