Πρώτη φορά η κρητική λύρα "μπαίνει" στην Όπερα του Σύδνεϋ σε μια ιστορική συναυλία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Πρώτη φορά η κρητική λύρα "μπαίνει" στην Όπερα του Σύδνεϋ σε μια ιστορική συναυλία

 


 

Μια συναυλία που φέρει τον τίτλο «Τραγούδια χωρίς σύνορα», η οποία αναμένεται ν’αφήσει εποχή, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι του Σύδνεϋ, στη μακρινή Αυστραλία, στις 13 Δεκεμβρίου.


Ως πολυεθνική χώρα η Αυστραλία δίνει την ευκαιρία συνύπαρξης και συμπόρευσης πολλών διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων, με την Ελληνική παρουσία να είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.


Δεν μπορούσε λοιπόν  η μουσική να απέχει από αυτόν τον κανόνα. Ήταν θέμα χρόνου, από την στιγμή που οι μουσικές συνεργασίες είναι δεδομένες, να πραγματοποιηθεί και μια συναυλία που θα αναδείξει αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της Αυστραλίας.


Έτσι ένα σχήμα από Έλληνες και ξένους μουσικούς αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα δώσει μια πολύ ξεχωριστή συναυλία, με μουσική της Μικράς Ασίας, και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών οργάνων, στην περίφημη όπερα του Σύδνεϋ.  




Η κρητική λύρα ξεπερνά τον ίδιο τον εαυτό της


Πιστεύοντας στις δυνατότητες που κρύβει μέσα της η Κρητική λύρα και την απήχηση που έχει ο ήχος της ο Μιχάλης Πλατύρραχος είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συρτά και κοντυλιές.


Όλη η γκάμα του Κρητικού ρεπερτορίου στηρίζεται πάνω σε 3, 4 μουσικούς τρόπους, με βάση έναν και μόνο κύριο ρυθμό σε 4/4. Η εξάπλωση της σε άλλους μουσικούς τρόπους και σε άλλους ρυθμούς, μέσα από την εκτέλεση παραδοσιακών μελωδιών και άλλων περιοχών πέραν της Κρήτης, π.χ. του Ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, της δίνουν την ευκαιρία να αποδείξει και να επιδείξει την ευρύτητα των ακουσμάτων που είναι σε θέση να δημιουργήσει, αγκαλιάζοντας τα μοτίβα της παγκόσμιας μουσικής.


Η συναυλία "Τραγούδια χωρίς σύνορα"  θα λάβει χώρα στο Utzon Room  του Sydney Opera House την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 2μμ.


Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Τραγούδι/Φωνητικά: Ayse Goknur Shanal

Τραγούδι/Φωνητικά: Γεωργία Γιάτη

Λύρα Κρήτης: Μιχάλης Πλατύρραχος

Σάζι/Ταμπουρά: Deniz Simsek

Κιθάρα: Παναγιώτης Καλανδράνης

Κρουστά: Adem Yilmaz


Η συγκεκριμένη συναυλία έχει μεγάλη σημασία για τους Κρητικούς της Αυστραλίας κι όχι μόνο. Από το 1973, που εγκαινίασε την Όπερα του Σύδνεϋ η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, θα είναι η πρώτη φορά που η κρητική λύρα εισέρχεται στον χώρο αυτό, σκορπώντας τους υπέροχους ήχους της μέσα στο ναό της μουσικής και των τεχνών, στον πιο αναγνωρίσιμο και εμβληματικό χώρο πολιτισμού του κόσμου.




Ποιος είναι ο Μιχάλης Πλατύρραχος


Ο Μιχάλης Πλατύρραχος, που θα παίξει κρητική λύρα, γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το 1977. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις Κρητικές συνήθειες.


Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια κρητική λύρα. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στην Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα, που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.


Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων στο ύψος των Σπύρου Σηφογιωργάκη και Κώστα Μουντάκη.


Με ελάχιστα μαθήματα από τον Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του.


Από το 1996 έως το 2015 επιδίδεται στην διδασκαλία της Κρητικής μουσικής και χορού αναλλοίωτα και ανόθευτα από τις τάξεις του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης, που μετέτρεψε το 1998 από την “Μουσικο-Χορευτική Σχολή Πλατύρραχος“ που ίδρυσε το 1996.


Με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης λύρα, βιολόλυρα, λυράκι, κρητικό λαούτο, νησιώτικο ή στεριανό λαούτο, μαντολίνο, έχει συμμετάσχει σε πολλά πολυεθνικά και Ελληνικά Φεστιβάλ στο Σύδνεϋ, σε διάφορες συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής Κρητικής κληρονομιάς, άτομα και μη Ελληνικής καταγωγής.



Σελίδες