Μνήμες από το πρώτο κατάστημα παιχνιδιών του Ηρακλείου-Ξεκίνησε να λειτουργεί ως γενικού εμπορίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Μνήμες από το πρώτο κατάστημα παιχνιδιών του Ηρακλείου-Ξεκίνησε να λειτουργεί ως γενικού εμπορίου





Μια που η Πρωτοχρονιά, κατά παράδοση, είναι η γιορτή που τα παιγνίδια δίνουν και παίρνουν αποτελώντας το πρώτο σε ζήτηση είδος, λόγω δώρων προς τα παιδιά, είπαμε να θυμηθούμε το πρώτο παιχνιδάδικο του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης.


Ο λόγος φυσικά για το κατάστημα παιγνιδιών Δαμιανάκη που λειτούργησε, δεκαετίες ολόκληρες, στην καρδιά του Ηρακλείου προσφέροντας μεγάλες δόσεις χαράς με τα παιγνίδια του σε ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.


Το εν λόγω κατάστημα, όπως βλέπετε και σε μια από τις πρώτες αφίσες του που κυκλοφρόρησαν, ξεκίνησε να λειτουργεί ως επιχείρηση στην οποία κάποιος μπορούσε να βρεί από ψιλικά, κλωστικά και μπαχαρικά μέχρι είδη κουρείου και χρώματα. Μάλιστα πρωτοπόρα στο είδος της έκανε και delivery με δικό της αυτοκίνητο.





Η αφίσα αυτή, πέρα από τη συλλεκτική της αξία, έχει και εικαστικό ενδιαφέρον αφού ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ακόμα και εκείνης της εποχής. 


Την πλαισιώνουν δυο Κρητικοί, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους, ενώ πέρα από τα διαθέσιμα προς πώληση είδη αναγράφει κι ένα μήνυμα παρότρυνσης των καταναλωτών:"Θυμάσαι μπρε το ντουκιάνι του Δαμιανάκη στο Μεϊντάνι. Ανε ντο θυμάμαι λέει, μωρ εδά να το δεις φορτωμό, κι έχει κεια αυτοκίνητο και πέμπει σου οτι του παραγγείλεις ντελόγο".


Το κατάστημα άνοιξε το 1924 στο Ηράκλειο κι όπως μάθαμε εποχιακά έφερνε και παιγνίδια. Όταν ο ιδιοκτήτης του διαπίστωσε πως η πόλη είχε ανάγκη από ένα μεγάλο παιχνιδάδικο μετέτρεψε όλη την επιχείρηση του σε κατάστημα πώλησης παιχνιδιών. 


Μαζί με εκείνο των αδελφών Αδαμάκη μονοπώλησαν για χρόνια στην καρδιά των παιδιών του Ηρακλείου αποτελώντας παράδεισους παιχνιδιών κάθε είδους.


Την αφίσα να πούμε πως μας διέθεσε ο Ευάγγελος Σταυρακάκης. Του την είχε δώσει το 1993 ο Βασίλειος Πυτικάκης, ο οποίος είχε διαδεχθεί το Ζαχαρία Δαμιανάκη ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης.  





Σελίδες