Ουρά του λαγού: Ένα από τα πιο αγαπημένα διακοσμητικά φυτά του παρελθόντος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ουρά του λαγού: Ένα από τα πιο αγαπημένα διακοσμητικά φυτά του παρελθόντος

 


Η ουρά του λαγού ή Lagurus ovatus, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα φυτό που οι παλιότεροι θυμούνται καλά εξαιτίας της διακοσμητικής χρήσης του.


Πριν από λίγες δεκαετίες στα περισσότερα σπίτια έβρισκε κανείς στα βάζα ή σε συνθέσεις αποξηραμένων φυτών και την ουρά του λαγού, την οποία μάλιστα τότε έβαφαν με διάφορα χρώματα. Αν και το φυσικό του χρώμα είναι λευκό συνήθιζαν να το βάφουν κόκκινο, πράσινο, μπλέ, κίτρινο.


Τα παιδιά που ζούσαν σε χωριά έκαναν πολύ χαρά όταν συναντούσαν το Lagurus ovatus στην ύπαιθρο καθώς οι μαλακές φουντίτσες του ήταν χαριτωμένες όταν τις ακουμπούσαν πάνω στα πρόσωπα τους ή στα πρόσωπα φίλων τους πειράζοντας τους.


Τα Lagurus ovatus εξακολουθούν να υπάρχουν την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλους πληθυσμούς στην κρητική ύπαιθρο όμως πλέον σπάνια κόβονται για να διακοσμήσουν τα σπίτια ενώ έχει περιοριστεί και η εμπορική χρήση τους σε συνθέσεις φυτών.


Ο κόσμος πια αναζητά περισσότερο εξεζητημένα φυτά για να αποξηράνει και να ομορφύνει το χώρο του κι έτσι έμειναν στα αζήτητα οι ουρές του λαγού να ομορφαίνουν τα χωράφια, που είναι και το φυσικό τους περιβάλλον.  







Σελίδες