Οι Άγιοι Ανάργυροι στο Καρουζανώ-Ένα σημαντικό προσκύνημα για την περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Οι Άγιοι Ανάργυροι στο Καρουζανώ-Ένα σημαντικό προσκύνημα για την περιοχή

 


Στο δρόμο για το Καστέλλι Πεδιάδος και λίγο πριν τον οικισμό του Κάτω Καρουζανού βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμνιανού.


Πρόκειται για ένα σημαντικό προσκύνημα για την περιοχή, όπως διαπιστώνει κανείς βλέποντας τα δεκάδες τάματα πάνω στην εικόνα των τιμώμενων Αγίων, που υπήρξαν όσο ζούσαν γιατροί και με την ιδιότητα αυτή γίνονται αποδέκτες των προσευχών από πλήθος πιστών.


Ο ναός είναι μονόχωρος και μικρού μεγέθους, ωστόσο ξεχωρίζει για το πλήθος των τοιχογραφιών (όλες δεήσεις πιστών) και τα έντονα χρώματα των μορφών τους. 


Το τέμπλο του ναού με ανάγλυφα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο έχει βαφτεί με έντονο χρυσό χρώμα ενισχύοντας τις χρωματικές εντάσεις στο χώρο.


Λόγω του μικρού μεγέθους του κτίσματος έχουν τοποθετηθεί από την ενορία πέργκολες γύρω του δημιουργώντας πρόσθετο στεγασμένο χώρο.


Χαρακτηριστική η καμπάνα των Αγίων Αναργύρων φτιαγμένη από βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Σελίδες