Τα νησάκια γύρω από το Κουφονήσι-Παράδεισοι σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Τα νησάκια γύρω από το Κουφονήσι-Παράδεισοι σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας

 


Το Κουφονήσι, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα που περιλαμβάνει στην πραγματικότητα πέντε νησιά, στο σύνολο τους ακατοίκητα. 


Πέρα από το Κουφονήσι, (δείτε εδώ),για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκησης κατά το παρελθόν ,γύρω του βλέπουμε τα νησάκια Μακρουλό, Στρογγυλό, το Μάρμαρο και τον Τράχηλα.


Το πρώτο νησάκι που συναντάμε, κατευθυνόμενοι δια θαλάσσης από το Μακρύ Γιαλό προς το Κουφονήσι, είναι το Στρογγυλό στο οποίο υπάρχει κι ένα κατάλυμα ψαράδων. 


Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μακρουλό, που όπως μαρτυρά το όνομα του είναι μια στενόμακρη λωρίδα βράχου μέσα στη θάλασσα, ικανού μεγέθους όμως για να χαρακτηριστεί νησάκι.


Απέναντι από την παραλία Καμαρέλες, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουφονησίου (δείτε εδώ), βλέπουμε το Μάρμαρο.


Τέλος στο νοτιοδυτικό άκρο του Κουφονησίου και στο ακρωτήριο του βρίσκεται το νησάκι Τράχηλας ή Τράχηλος, το οποίο χαρακτηρίζουν εντυπωσιακές σπηλαιώσεις.


Μάλιστα η μεγαλύτερη σπηλαίωση, στο νότιο άκρο του, είναι τεράστια και μια από τις τουριστικές ατραξιόν για τα σκάφη που πραγματοποιούν το καλοκαίρι μίνι κρουαζιέρες στο Κουφονήσι.


Στα περισσότερα απ' αυτά τα μικρά νησάκια το καλοκαίρι μπορεί να δει κανείς ιδιωτικά σκάφη που αράζουν στις βραχώδεις ακτές τους και απολαμβάνουν οι επιβάτες τους βουτιές στα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά τους. 

 

 Η οικολογική σημασία τους

 

Τα νησάκια αυτά ωστόσο είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί το καλοκαίρι προσελκύουν τουρίστες αλλά και γιατί αποτελούν σημαντικά σημεία διάβασης κατά τη μεταναστευτική περίοδο αλλά και αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών της ορνιοθπανίδας.


Το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό και ζεστό κι αυτό ευνοεί την παρουσία διαφόρων ειδών.


 Η θαλάσσια ζώνη τους περιλαμβάνει θαλάσσιες σπηλιές, υφάλους και Λιβάδια Ποσειδωνίας. Πάνω στα νησάκια μπορεί να μην υπάρχουν δέντρα όμως οι επιφάνειες τους καλύπτονται από χαμηλά φρύγανα με παρουσία βορειοαφρικάνικων φυτών, σπάνιων στην Ευρώπη.


Στις νησίδες αυτές αναπαράγεται μεγάλος αριθμός από μαυροπετρίτες (Falco eleonorae) και αρτέμηδες (Calonectris diomedea) ενώ συχνή είναι η παρουσία του θαλασσοκόρακα Phalacrocorax aristotelis desmarestii.


Θεωρούνται κρίσιμης σημασίας χώροι για την ασφαλή διάβαση και ξεκούραση απειλούμενων και μη μεταναστευτικών ειδών της ορνιθοπανίδας.


Στην παράκτια ζώνη τους έχει καταγραφεί παρουσία και της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.


(Για την πανίδα και χλωρίδα των νησιών αντλήθηκαν πληροφορίες από το ecovalue-crete )

Φώτο Αντώνης Παντερής: Διακρίνονται τα νησάκια Μάρμαρο, Μακρουλό και Στρογγυλό απέναντι από το Κουφονήσι


Το νησάκι Μάρμαρο απέναντι από τις Καμαρέλες 


Τράχηλας με τις σπηλαιώσεις του 









Σελίδες