Ο Άγιος Νικόλαος στο Πενταμόδι-Ο παλιός ναός που γκρεμίστηκε από τους Τούρκους και ο νεώτερος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Νικόλαος στο Πενταμόδι-Ο παλιός ναός που γκρεμίστηκε από τους Τούρκους και ο νεώτερος

 

Οι Τούρκοι γκρέμισαν την πρώτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε στο Πενταμόδι αλλά η μνήμη της δεν έσβησε. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι που οι κάτοικοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνταν, με εράνους, για να κτίσουν σε διαφορετική θέση ένα καινούργιο και μεγαλοπρεπή ναό που αφιέρωσαν στον ίδιο Άγιο.


Όπως μας είπε ο Νίκος Αναγνωστάκης, μεταφέροντας μας διήγηση της γιαγιάς του Ελένης, η οποία μαζί με τα αδέλφια της ήταν και δωρητές του οικοπέδου όπου κτίστηκε ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου, όταν γκρέμισαν οι Οθωμανοί την εκκλησία σημειώθηκε το ίδιο βράδυ μεγάλος σεισμός. 


Οι Τούρκοι τρόμαξαν και θεώρησαν πως αυτό ήταν κακό σημάδι επειδή είχαν καταστρέψει ένα τόπο λατρείας των χριστιανών. Για να εξιλεωθούν κάπως, για την ανίερη πράξη τους, πήγαν και έστησαν εικονοστάσι εκεί όπου βρισκόταν το γκρεμισμένο κτίριο κι έκτοτε ουδείς το απομάκρυνε από εκεί. 


Ο νεώτερος ναός του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε το 1951. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το εικονοστάσι του Αγίου στη θέση του πρώτου ναού. Γύρω από το σημείο εκείνο είχαν κτιστεί ωστόσο τα κτίρια του αγροτικού ιατρείου και του αγροτικού συνεταιρισμού που δεν μπορούσαν να γκρεμιστούν. 


Έτσι δωρίστηκε ένα άλλο ακίνητο, με άπλετο χώρο, για την καινούργια εκκλησία. Ήταν τόση δε η επιμονή των κατοίκων του Πενταμοδίου να φτιάξουν ένα νέο "σπίτι" για τον Άγιο τους που κατάφεραν συγκεντρώνοντας λάδι, μέσω εράνου και μεταπουλώντας το, να διασφαλίσουν τα χρήματα μέσα σε μόλις ένα χρόνο και σε εποχές δύσκολες, καθώς είχαν μεσολαβήσει λίγα χρόνια μετά από πόλεμο.


Μάλιστα απέναντι από το νέο ναό  υπάρχουν μνήμες για μια υπερυψωμένη μικρή εκκλησία που λειτουργούσε εκεί, χωρίς να έχουν διασωθεί όμως περισσότερες πληροφορίες για τον Άγιο ή την Αγία που τιμούσε, ούτε και το πώς και πότε γκρεμίστηκε.


Ο υφιστάμενος ναός του Αγίου Νικολάου πάντως είναι μεγαλοπρεπής. Έχει τοιχογραφηθεί, με τάματα πιστών, ενώ θα πρέπει ν' αναφερθεί πως στο χώρο του φυλάσσονται τμήματα από τα ιερά οστά του Αγίου Κηρύκου και της μητέρας του Αγίας Ιουλίττας.  


Ελένη Βασιλάκη


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα








Στο σημείο αυτό, απέναντι από το νέο ναό υπήρχε εκκλησάκι αφιερωμένο σε άγνωστο Άγιο

Το εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου στο σημείο όπου είχε κτιστεί η πρώτη του εκκλησία, κοντά στα καφενεία του χωριού 






Σελίδες