Ο ναός του Γεννεσίου της Θεοτόκου στην Πρίνα Μεραμπέλλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ο ναός του Γεννεσίου της Θεοτόκου στην Πρίνα Μεραμπέλλου


 

Μέσα στον οικισμό της Πρίνας Μεραμπέλλου, ανάμεσα σε δυο καταπράσινα στενά δρομάκια, είναι κτισμένος ο ναός του Γεννεσίου της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά λειτουργείται και στις 15 Αυγούστου.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο, καμαροσκεπή ναό, στο υπέρθυρο του νοτίου παραθύρου του οποίου είναι χαραγμένη η χρονολογία 1833. 


Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο φτιαγμένο από φύλλα δρυός με όμορφες λεπτομέρειες της αμπέλου, ρόδακες με λουλούδια και ξυλόγλυπτες μορφές αγίων. Σε σημεία του έχει μάλιστα επενδυθεί με χαλκό. 


Πάνω στο τέμπλο ξεχωρίζουν οι παλιές δεσποτικές εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, του Παντοκράτορος και του Γεννεσίου της Θεοτόκου. Στο κάτω μέρος του υπάρχουν παραστάσεις της Παλαιάς Διαθήκης: Η Πλάση του Αδάμ, η Ανυπακοή και η Εξορία από τον Παράδεισο.Εξαιρετική και η εικόνα που παρουσιάζει το Δωδεκάορτο με διαφορετική ξυλόγλυπτη διακόσμηση πάνω από κάθε εικόνα του.


Στούς τοίχους του αρκετές φορητές εικόνες, ορισμένες εκ των οποίων του 19ου αιώνα.

 














Σελίδες