Ο ναός της Παναγίας και του Σωτήρος Χριστού στα Ρούστικα Ρεθύμνου με τις σπάνιες τοιχογραφίες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο ναός της Παναγίας και του Σωτήρος Χριστού στα Ρούστικα Ρεθύμνου με τις σπάνιες τοιχογραφίες

 


Η Παναγία η Λειβαδιώτισσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένας αξιόλογος βυζαντινός ναός που δεσπόζει στο κέντρο του όμορφου οικισμού των Ρουστίκων στο Ρέθυμνο.


Είναι δίκλιτος, αφιερωμένο το ένα κλίτος του στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το δεύτερο στη Μεταμόρφωση του Χριστού.


Το νότιο κλίτος της Παναγίας είναι το παλαιότερο, τοιχογραφημένο το 1391, ενώ εκείνο του Χριστού είναι μεταγενέστερο.


Ο τοιχογραφικός διάκοσμος που συναντάμε στο συγκεκριμένο ναό είναι αρκετά καλά διατηρημένος και πολύ ξεχωριστός. Ειδικά η παράσταση της Αγίας Τριάδας, φιλοτεχνημένη στο δυτικό τύπο του Θρόνου της Χάριτος, θεωρείται πολύ σπάνια και καταλαμβάνει το ανατολικό τύμπανο του κλίτους εκεί όπου κανονικά οι αγιογράφοι τοποθετούν τη Φιλοξενία του Αβράαμ.


Πέρα από τις συνηθισμένες παραστάσεις που συναντάμε σε εκκλησίες αυτής της περιόδου στο κλίτος της Παναγίας βλέπουμε ακόμα τέσσερις σκηνές από τον κύκλο της ζωής της Παρθένου, παραστάσεις με τους 24 οίκους του Ακάθιστου Ύμνου αλλά και την Δευτέρα Παρουσία.


Δυστυχώς ένα τμήμα των τοιχογραφιών καταστράφηκε όταν κτίστηκε η επέκταση για να αφιερωθεί στο Χριστό και ανοίχθηκε το τοξωτό άνοιγμα που τη συνδέει με την Παναγία.


Στο ενδιαφέρον κωδωνοστάσιο του ναού βλέπουμε τη χρονολογία 1625 (αχκζ).

 








Η σπάνια και λόγω τέχνης και λόγω θέσης παράσταση της Αγίας Τριάδας ως Θρόνος της Χάριτος

Το κλίτος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού 



Σελίδες