Λειμώνιο το Δαντελωτό: Ένα υπέροχο φυτό που συναντάμε στις παραλιακές περιοχές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Λειμώνιο το Δαντελωτό: Ένα υπέροχο φυτό που συναντάμε στις παραλιακές περιοχές


 

Το Limonium Sinuatum ή Λειμώνιο το Δαντελωτό είναι ένα πανέμορφο φυτό που συχνά συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές.


Είναι ένα αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται σε παραλιακές περιοχές όλης της Μεσογείου, κι όχι μόνο.


Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη λειμών, που σημαίνει λιβάδι, και το επίθετο sinuatum καθώς έχουν τα άνθη του δαντελωτή άκρη.


Στην αγγλική γλώσσα θα το βρούμε και ως sea lavender, εξαιτίας της αγάπης του για τη παραθαλάσσια μέρη και του χρώματος του που μοιάζει με εκείνο της λεβάντας, παρότι το συγκεκριμένο δεν διαθέτει άρωμα.


Το λειμώνιο ανθίζει το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία ξεραίνονται τα φύλλα του και βλέπουμε μόνο το λουλούδι να ξεπροβάλλει φωτεινό και εντυπωσιακό.


Ακόμα κι αν το κόψει κανείς διατηρεί το χρώμα του για πολύ καιρό πράγμα που του έχει προσδώσει επιπλέον το χαρακτηρισμό «αμάραντο».


Στις μέρες μας λόγω της ωραίας εικόνας που παρουσιάζει το λειμώνιο καλλιεργείται και μάλιστα ως υβρίδιο θα το βρούμε και σε πολλά άλλα χρώματα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φυτό που εντοπίσαμε στις απόκρημνες ακτές μετά την Αμνισό.

 








Σελίδες