Προφήτης Ηλίας στην Ενορία Κάτω Γουβών: Καλύπτει τις εκκλησιαστικές ανάγκες του οικισμού το χειμώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Προφήτης Ηλίας στην Ενορία Κάτω Γουβών: Καλύπτει τις εκκλησιαστικές ανάγκες του οικισμού το χειμώνα

 


Δυτικά των Κάτω Γουβών, σε ένα μικρό δασάκι με πεύκα, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, που πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.


Πρόκειται για το ναό που καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών των Κάτω Γουβών στη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι την άνοιξη που είναι δύσκολο, λόγω καιρικών συνθηκών, να λειτουργήσει ο κτισμένος δίπλα στην θάλασσα ναός του Αγίου Κωνσταντίνου.


Ακριβή χρονολογία κτίσης του Προφήτη Ηλία δεν γνωρίζουμε καθώς η ημερομηνία  10 Ιουλίου 1891, που αναγράφεται στο θύρωμα του, παραπέμπει μάλλον σε χρόνο ανακαίνισης κι όχι ανέγερσης του κτίσματος, που είναι παλαιότερο.


Το εσωτερικό του μονόχωρου καμαροσκεπούς ναού είναι ανακαινισμένο και φροντισμένο. Φέρει ξυλόγλυπτο λιτό τέμπλο με τις δεσποτικές εικόνες του Προφήτη Ηλία, του Χριστού , της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου.


Δυστυχώς ούτε αυτός ο ναός διαθέτει επαρκές μέγεθος για να καλύψει τις ανάγκες όλων των πιστών στις Κάτω Γούβες κι έτσι έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια στην είσοδο μεταλλική κατασκευή με μουσαμά, που λειτουργεί ως προέκταση της εκκλησίας.


Η μόνιμη ωστόσο λύση για να εξυπηρετείται όλο το εκκλησίασμα είναι η ανέγερση ενός καινούργιου ναού. Πράγματι σε  ακίνητο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Προφήτη Ηλία σχεδιάζεται η κατασκευή ενός περικαλλούς ναού που θα είναι αφιερωμένος στον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη, στην Παναγία τη Γαλακτοτροφούσα και στην Αγία Παρθενομάρτυρα Καλλιόπη.


Ο ναός αυτός αποτελεί στόχο ζωής για τον δραστήριο εφημέριο των Κάτω Γουβών, π. Δημήτριο Μιχούδη, που προσπαθεί με τη στήριξη ενοριτών και όχι μόνο να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται για να προχωρήσει στην κατασκευή του (στην ιστοσελίδα της Ενορίας μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για δωρεές). 


Ο νέος τρίκλιτος ναός θα διαθέτει επαρκή χώρο για τους πιστούς των Κάτω Γουβών και θα τιμά παράλληλα τρείς σημαντικές εκκλησιαστικές μορφές που δεν διαθέτουν ναούς στη γύρω περιοχή.


(Πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Ενορίας Κάτω Γουβών)

 










Σελίδες