Ο ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης στις Κάτω Γούβες-Εγκαινιάστηκε 110 χρόνια μετά την κτίση του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης στις Κάτω Γούβες-Εγκαινιάστηκε 110 χρόνια μετά την κτίση του



Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1910) αλλά εγκαινιάστηκε 110 χρόνια μετά, στις 25 Ιουλίου του 2020.

Ο λόγος για το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κάτω Γούβες, μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες εκκλησίες του τόπου μας που επιλέγουν πολλοί, λόγω της θέσης της, για την τέλεση μυστηρίων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα εγκαίνια του τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ.κ.Πρόδρομος πλαισιωμένος από τον εφημέριο Κάτω Γουβών π. Δημήτριο Μιχούδη και ιερείς κοντινών ενοριών, παρουσία πλήθους πιστών.

Ο ναός των Αγίου Κων/νου και Ελένης είναι ο ενοριακός των Κάτω Γουβών και τιμά τους πολιούχους του οικισμού απολαμβάνοντας ιδιαίτερης αγάπης από τους κατοίκους της τουριστικής αυτής περιοχής, και όχι μόνο.

Ο μονόχωρος, καμαροσκεπτής, και σχετικά μικρού μεγέθους ναός είναι κτισμένος με πέτρες που, σύμφωνα με την παράδοση, κατέβασε η βροχή από το βουνό της Έδερης.

Στο εσωτερικό του δεσπόζει το ξύλινο τέμπλο που φέρει δεσποτικές εικόνες των αρχών του 20ου αιώνα, της Βρεφοκρατούσας (1912), του Παντοκράτορος (1912) καθώς και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1969).

Στην καμάρα του διακρίνεται  λίθινο ενισχυτικό τόξο ενώ στο αγιοθύριδο περίτεχνο λαξευτό τέχνημα.

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε, με δωρεές πιστών, η τοιχογράφηση του ναού, κι ήδη στο ιερό βλέπουμε την Πλατυτέρα ενώ ο αγιογράφος Κώστας Καστρινάκης έχει προετοιμάσει τον τοίχο και τα σχέδια του για να καλύψει την επάνω ζώνη με παραστάσεις του Χριστολογικού Κύκλου, (Ευαγγελισμός, Γέννηση, Βάπτιση, Μεταμόρφωση, Βαϊοφόρος, Σταύρωση, Ανάσταση, Ανάληψη) τη μεσαία με προτομές Αγίων και στην κατώτερη με ολόσωμες μετωπικές μορφές Αγίων.

Ν' αναφέρουμε πως ο ναός δε γιορτάζει μόνο στις 21 Μαΐου, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, αλλά έχει καθιερωθεί να γιορτάζει και τον Άγιο Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου, καθώς η πρώτη μεγάλη εικόνα που μπήκε εκεί (1956) ήταν του συγκεκριμένου Αγίου. Μάλιστα η εικόνα του προστέθηκε και εξωτερικά πάνω από τη νότια είσοδο.

Στην δυτική είσοδο απεικονίζεται σε σύγχρονο ψηφιδωτό ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη και σε χαμηλότερο επίπεδο η Παναγία Δεόμενη.

Εξωτερικά, στη νότια πλευρά του Ναού, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2019, σύγχρονο Ιερό Βαπτιστήριο για ενήλικες και παιδιά που έχουν περάσει ένα όριο ηλικίας και η βάπτιση τους σε κολυμβήθρα είναι δύσκολη. 

Το Βαπτιστήριο χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες, από Μάιο έως Σεπτέμβριο, τους μήνες δηλαδή που τελούνται και οι Θείες Λειτουργίες στον Ιερό ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Εφημέριο του και αφού προηγηθεί Ιερά Κατήχηση.

Ο αύλειος χώρος του ναού, που είναι κατάφυτος από αλμυρίκια, είναι διαμορφωμένος με πέτρα και παγκάκια για τους πιστούς αλλά και τους διερχόμενους καθώς πολλοί είναι οι περαστικοί που περνούν από το ναό για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Για την ιστορία αξίζει τέλος να επισημάνουμε πως η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Γουβών δημιουργήθηκε το 2001. Μέχρι τότε οι ναοί των  Αγ. Κων/νου & Ελένης και Προφήτη Ηλία, που συναντάμε στις Κάτω Γούβες, αποτελούσαν εξωκλήσια της Ενορίας Γουβών, που κάλυπτε μια αρκετά μεγάλη έκταση, από τη διακλάδωση του Σκοτεινού, μέχρι την παραλία των Κάτω Γουβών και από τον κόμβο των Γουρνών επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Χερσονήσου, ως τη γέφυρα του ποταμού Αποσελέμη, που αποτελεί τόσο το όριο της Ενορίας, όσο και το όριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης με την Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. 

Ωστόσο η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των Κάτω Γουβών, ενεργοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, να προβούν στην ίδρυση μιας νέας Ενορίας με έδρα το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.  

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ενορίας Κάτω Γουβών. Ευχαριστίες στον π. Δημήτριο Μιχούδη για την επίσκεψη και την ξενάγηση στους ναούς της ενορίας του)


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα






Η Πλατυτέρα είναι η πρώτη τοιχογραφία που κοσμεί το ναό


Η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης φτιαγμένη από χιλιάδες μικρές χάντρες, δωρεά Ρωσίδας πιστής.

Το ιερό βαπτιστήριο για ενήλικες και παιδιά άνω των 4 ετών 






Τα σχέδια με τις παραστάσεις και τις μορφές Αγίων για τα οποία υπάρχουν δωρεές πιστών είναι έτοιμα να γεμίσουν με χρώματα 



Σελίδες