Ο Άγιος Γεώργιος στο Καβού Βοριτσίου-Κτίστηκε επί Ενετών και λειτούργησε ως Μονή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άγιος Γεώργιος στο Καβού Βοριτσίου-Κτίστηκε επί Ενετών και λειτούργησε ως Μονή



Στον οικισμό του Βορίτσιου ή Βορρού,του Δήμου Χερσονήσου,συναντάμε το ναό του Αγίου Γεωργίου στη θέση Καβού, που κατά το παρελθόν αποτελούσε καθολικό μοναστηριού.


Βρίσκεται δυτικά του χωριού, σε ένα τόπο γεμάτο πεύκα και ωραία θέα, με τα ερείπια των βοηθητικών χώρων και κελιών της μονής να τον συντροφεύουν.


Ο ναός χρονολογείται κατά την Ενετοκρατία και είναι μονόχωρος, καμαροσκεπής ενώ φέρει εγκάρσιο κλίτος σε σχήμα Τ, αντεστραμμένο, που δεν αποκλείεται να προστέθηκε μετά την αρχική κτίση του.


Η χρονολογία 1851 στο αγιοθύριδο του μαρτυρά πότε έγινε ανακαίνιση του. Μάλιστα όπως μας είπε ο εφημέριος του οικισμού, Γεώργιος Χρηστάκης, κατά την τελευταία χρονικά ανακαίνιση του σε σημεία, απ' όπου αφαιρέθηκε σοβάς, αποκαλύφθηκαν οικοδομικές εργασίες διαφορετικών χρονικών περιόδων.


Λέγεται πως ήταν Μετόχι της Μονής Αγκαράθου ωστόσο δεν αποκλείεται να λειτούργησε και αυτόνομα.


Σύμφωνα με την προφορική παράδοση από την καμάρα του ναού παλιά έσταζε αγίασμα.


Στην πίσω πλευρά του έφερε αρκοσόλιο, που σήμερα έχει καταστραφεί, (ταφικό μνημείο). Εκεί διακρίνουμε και τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις του μοναστηριού, με τις καμάρες και τους λιθόκτιστους τοίχους που σιγά σιγά καταρρέουν.


Σε μια μικρή πλαγιά, που βλέπουμε απέναντι από την πύλη εισόδου στο μοναστηριακό χώρο, έλεγαν κάποιοι από το χωριό,παλιά,πως είχαν δει περίεργες φιγούρες κι έτσι ο τόπος απέκτησε τη φήμη πως φαντάσει. Εμφανίζονταν, με βάση τις περιγραφές τους, η άυλη μορφή ενός ανθρώπου με λευκά ρούχα. 


Έχει ενδιαφέρον δε το ότι ακόμα και πριν από λίγα χρόνια αλλοδαποί εργάτες που εκτελούσαν εργασίες στο παρακείμενο ιππικό κέντρο περιέγραψαν πως εμφανίστηκε και σ' εκείνους η μορφή ενός άνδρα με λευκά ρούχα.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως το Βορίτσι είναι ένα μικρό χωριό αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 230 μέτρων σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Θα το βρούμε μετά τις Άνω Γούβες και το χωριό Σκοτεινό.


Ελένη Βασιλάκη


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα






Στην τομή του κτίσματος διακρίνεται ότι απέμεινε από το αρκοσόλιο



Απέναντι στη μικρή πλαγιά λένε πως βλέπουν το λευκοντυμένο άνδρα 



 

Σελίδες