Πλάκα Ελούντας: Από γραφικό ψαροχώρι τουριστικό θέρετρο αξιώσεων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Πλάκα Ελούντας: Από γραφικό ψαροχώρι τουριστικό θέρετρο αξιώσεων


Απέχει περίπου 67 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 5 χιλιόμετρα από το Σχίσμα Ελούντας και είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν, όταν βρεθούν στην κοσμοπολίτικη αυτή γωνιά της Κρήτης, να κολυμπήσουν στα νερά της.


Ο λόγος για την Πλάκα, το μικρό οικισμό με την παραλία που συναντάμε μετά την Ελούντα, με θέα την Σπιναλόγκα. Ίσως και η παρουσία της Σπιναλόγκας ακριβώς απέναντι από την Πλάκα και σε κοντινή απόσταση να είναι αυτή που την κάνει τόσο ελκυστική, πέρα από την γαλαζοπράσινη θάλασσα της.


Η παραλία είναι βέβαια πολυσύχναστη και γεμάτη μεγάλα βότσαλα ωστόσο το νερό της είναι καθαρό και το μπάνιο απολαυστικό.


Στην ακτή πλήθος εστιατορίων και καφέ περιμένουν τους λουόμενους μετά τις βουτιές τους ενώ στην Ελούντα και στην Πλάκα μπορείτε να βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Μάλιστα κάποια εξ αυτών επιλέγουν γνωστά ονόματα της πολιτικής και του θεάματος για τις διακοπές τους, κάνοντας αυτό το τουριστικό θέρετρο της Κρήτης να αποπνέει μια κοσμοπολίτικη αύρα και να θεωρείται επιλογή για λίγους, αν και στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια. 


Στο κέντρο της Πλάκας το παλιό δημοτικό σχολείο έχει συντηρηθεί και χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Εκεί δίπλα και το αρχονταρίκι όπου μαζεύονται οι ντόπιοι για να πιούν τον καφέ τους μετά τον εκκλησιασμό στην καινούργια εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ που κτίστηκε στο ίδιο σημείο. 


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως η Πλάκα κατά το παρελθόν ήταν ένα φτωχό ψαροχώρι με λιγοστά σπίτια. Από το σημείο αυτό φόρτωνε το καραβάκι που προμήθευε με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους χτυπημένους από τη λέπρα και απομονωμένους στη Σπιναλόγκα ασθενείς. Την περίοδο της Κατοχής είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους της.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα






 

Σελίδες