"Σαν τα μάρμαρα της πόλης"-Το παραδοσιακό τραγούδι με αναφορά στην Αγία Σοφία από τον π. Δ. Μιχούδη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

"Σαν τα μάρμαρα της πόλης"-Το παραδοσιακό τραγούδι με αναφορά στην Αγία Σοφία από τον π. Δ. Μιχούδη



Η Κρήτη, οι άνθρωποι της και κυρίως η Εκκλησία της αδυνατούν να πιστέψουν πως είναι σε εξέλιξη η δεύτερη άλωση της Πόλης με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η είδηση, αν και λίγο πολύ αναμενόμενη μια και όλοι έχουν καταλάβει το παιγνίδι που παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει πέσει βαριά στην καρδιά όλων που τιμούν και αναγνωρίζουν στην Αγία Σοφία το σύμβολο των απανταχού Ορθοδόξων.

Αυτό το βαρύ κλίμα δεν έλειψε και από τη γιορτή, την πρώτη του νέου και μοναδικού ναού του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ, στην Κάτω Βάθεια.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ.κ. Πρόδρομος ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν και να δεηθούν για την Αγία Σοφία και το δοκιμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας μετά την ιταμή ενέργεια της γείτονος χώρας.

Λίγο αργότερα στο γεύμα που παρέθεσε η Ενορία Κάτω Βάθειας προς τιμήν του Επισκόπου, των συλλειτουργούντων ιερέων και των πιστών, ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τον καλλίφωνο ιερέα των Κάτω Γουβών π. Δημήτριο Μιχούδη να τραγουδήσει, υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής που συντρόφευε το τραπέζι, ένα τραγούδι παραδοσιακό αφιερωμένο στην Αγία Σοφία. 

Τίτλος του «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης». Πρόκειται για ένα τραγούδι που μπορεί να βρει κανείς σε πολλές παραλλαγές στίχων από την Ιωνία ως την Κωνσταντινούπολη. Το έχουν ερμηνεύσει πάμπολλοι γνωστοί καλλιτέχνες, από τη Δόμνα Σαμίου ως το Γιώργο Νταλάρα, δίνοντας ο καθένας κάτι διαφορετικό στο άκουσμα του. 

Έτσι και ο π. Δημήτριος το ερμήνευσε με το δικό του διαφορετικό, όμορφο αλλά και αποπνέοντα θλίψη, τρόπο, λόγω της συγκυρίας . 

Στο σχετικό βίντεο θα ακούσετε ένα μεγάλο απόσπασμα του τραγουδιού


«Σαν τα μάρμαρα της Πόλης
που ‘χει η Αγιά Σοφιά
έτσι τα ‘χεις ταιριασμένα
μάτια φρύδια και μαλλιά

Από τα γλυκά σου μάτια
τρέχει αθάνατο νερό
και σου ζήτησα λιγάκι
και δε μου ‘δωσες να πιω»




Σελίδες