Οι ανατολικές ρωμαικές θέρμες στο Καστέλι Κισσάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Οι ανατολικές ρωμαικές θέρμες στο Καστέλι Κισσάμου


Το Καστέλι Κισσάμου, που συχνά θα το βρείτε κι απλά ως Κίσσαμο, είναι μια μικρή παραλιακή κωμόπολη στη Δυτική Κρήτη που συνήθως προσπερνάμε, για να πάμε στο διάσημο Μπάλο, τη Φαλάσαρνα κι άλλα τουριστικά θέρετρα της περιοχής, χωρίς να αφιερώνουμε χρόνο στην εξερεύνηση του.

Ωστόσο πρόκειται για μια πόλη που μπορεί να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη της, από διαμονή και διασκέδαση, μέχρι ωραίους μικρούς κολπίσκους για μπάνιο και ταυτόχρονα με εγγύτητα προς όλα τα δημοφιλή τουριστικά σημεία της πρώην επαρχίας Κισσάμου. 

Συνεπώς μπορεί να είναι η τέλεια βάση για εξορμήσεις χωρίς να υστερεί η ίδια στον πλούτο των πραγμάτων που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της.

Το Καστέλι είναι μια πόλη με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πολλούς κρυμμένους θησαυρούς.

Στη θέση που είναι κτισμένη, και για να ακριβολογούμε στο παραλιακό της μέτωπο, υπήρχε η αρχαία Κίσσαμος, μια πόλη η οποία είχε εντοπιστεί στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον ομώνυμο κόλπο, ήδη από τον 15ο αιώνα.

Οι απαρχές της κατοίκησης της ανάγονται στους μινωικούς χρόνους.
Ακολουθεί ένα μεγάλο χρονολογικό κενό και η ζωή στην περιοχή επανεμφανίζεται στην υστεροκλασική περίοδο με ανάλογα ευρήματα.

Στα ελληνιστικά χρόνια βρίσκουμε μια περιορισμένη σε έκταση εγκατάσταση.

Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης το 67 π.Χ., στην ίδια θέση μια καινούργια πόλη σχεδιάζεται σύμφωνα με το "ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα" και αρχίζει να ανοικοδομείται.

Η πόλη εξαπλώνεται και υπολογίζεται ότι καταλάμβανε περίπου την έκταση της σημερινής κωμόπολης, από τις χαμηλές υπώρειες των λόφων προς το νότο μέχρι τη θάλασσα.

Η σημερινή παραλιακή ζώνη κατά την εποχή εκείνη ήταν καλυμμένη από τη θάλασσα καθώς η αρχαία ακτογραμμή, ανυψώθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 365 μ.Χ., κατά τον οποίο η πόλη καταστρέφεται.

Η ζωή συνεχίστηκε αλλά η πόλη συρρικνώθηκε. Πάνω στα ρωμαϊκά ερείπια σποραδικά εμφανίζονται παλαιοχριστιανικά κτίρια και οργανώνονται νεκροταφεία.

Οι θέρμες

Εκτός από το αρχαιολογικό μουσείο με τους θησαυρούς που έχουν εντοπιστεί κατά τις ανασκαφές στο Καστέλι και σε κοντινές αρχαίες πόλεις και οικισμούς έχει ενδιαφέρον η περιήγηση στα ανασκαμμένα σημεία μέσα στην πόλη.

Ένα απ αυτά είναι και οι ανατολικές ρωμαϊκές θέρμες.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα λουτρών που εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία του Καστελίου. Εν μέρει όμως έχουν ανασκαφεί μόνο οι ανατολικές θέρμες.

Η κύρια είσοδος τους ήταν στα ανατολικά, όπου υπήρχε υπόστυλη αίθουσα με μεγάλους γρανιτένιους κίονες που σήμερα βλέπουμε πεσμένους στο χώρο.

Έχουν αποκαλυφθεί εκεί τρεις αίθουσες:

Το θερμό λουτρό (caldarium), που ήταν τοποθετημένο στα δυτικά, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές οδηγίες του Βιτρούβιου.

Το χλιαρό λουτρό (tepidarium) στο μέσο του χώρου.

Το ψυχρό λουτρό (frigidarium) στην ανατολική πλευρά.

Όλες οι αίθουσες των λουτρών έχουν μαρμαρόστρωτα δάπεδα και ορθομαρμάρωση, μέχρι κάποιο ύψος, ενώ υπήρχαν πιθανότατα και τοιχογραφημένες επιφάνειες τοίχων καθώς έχουν εντοπιστεί έγχρωμα κονιάματα.

Οι χώροι αυτοί ήταν θολοσκέπαστοι με άνοιγμα τόξου. Δυστυχώς οι θόλοι τους κατέρρευσαν με το μεγάλο σεισμό του 365 μ. Χ.

Το θερμό και το χλιαρό λουτρό λειτουργούσαν με υπόκαυστο σύστημα θέρμανσης.

Η μεγαλύτερη και ωραιότερη αίθουσα, με τους μαρμαρόστρωτους λουτήρες στη βόρεια και νότια πλευρά, ήταν εκείνη του ψυχρού λουτρού. Ήταν διακοσμημένη με γλυπτά από τα οποία σώθηκαν δυο μαρμάρινα αγάλματα νεαρού Σάτυρου και του Πάνα, καταπλακωμένα από τα ερείπια, τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε στο μουσείο της περιοχής.

(Πηγή πληροφοριών Υπουργείο Πολιτισμού )


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα







Σελίδες