Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο ακρωτήρι Τηγάνι στον Μπάλο-Γιορτάζει των Αγίων Πάντων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο ακρωτήρι Τηγάνι στον Μπάλο-Γιορτάζει των Αγίων Πάντων



Διατηρεί κάτι το αρχέγονο στην όψη του που το κάνει απόλυτα ταιριαστό με το τοπίο όπου έχει κτιστεί. Ο λόγος για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο ακρωτήριο Τηγάνι, που βρίσκεται στην απόληξη της μαγικής λιμνοθάλασσας του Μπάλου.

Παρότι ο πετρόκτιστος ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο έχει καθιερωθεί και γιορτάζει κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Έτσι συνδυάζεται και με το μνημόσυνο των  σφαγιασθέντων χριστιανών από τους Οθωμανούς, το 1925, σε παρακείμενο σπηλαιοβάραθρο.

Τον ακριβή χρόνο κτίσης του ναού του Αγίου Γεωργίου δεν τον γνωρίζουμε ωστόσο είναι φανερό πως για την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν λαξευμένα πελέκια από παλαιότερο κτίσμα,ενδεχομένως και ναό.

Κατά το παρελθόν η κατάσταση του μικρού ξωκλησιού ήταν άθλια κι έτσι ξεκίνησε το 1977 η αναστύλωση του από τους Γεώργιο Σκαράκη και Κωνσταντίνο Κοκκινάκη.

 Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του «Με το κουπί και το πανί τσιμέντο κουβαλούσε και έφτιαξε τον Άγιο ξανά και λειτουργούσε».

Ωστόσο οι φθορές που προκαλεί η παρουσία του δίπλα στην θάλασσα και η δυσκολία προσέγγισης του για τακτική συντήρηση επέβαλαν μια ακόμα ανακαίνιση, τον Ιούνιο του 1985, η οποία έγινε με τη μέριμνα και φροντίδα του Διονυσίου Κουτσαυτάκη και Μιχαήλ Τσικαλάκη, επί ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου.

Δυστυχώς και σήμερα η υγρασία και η θάλασσα έχουν προκαλέσει και πάλι φθορές, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στο ξωκλήσι, που ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου Καλυβιανής.

Ένα απλό ξύλινο τέμπλο με λιγοστές εικόνες είναι τα μοναδικά στολίδια μέσα στον Άγιο Γεώργιο. Έξω απ αυτόν έχει τοποθετηθεί μια πρόχειρη πέργκολα για να προστατεύει από τον ήλιο τους πιστούς που κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τον Ιούνιο για να τιμήσουν τους Αγίους Πάντες.

Στον περίβολο του βρίσκουν κατάλυμα κατσίκες ,που βόσκουν ελεύθερες στην περιοχή του Τηγανιού, σκαρφαλώνοντας στα χαλάσματα κτίσματος που βρίσκεται πίσω από το ιερό του Αγίου Γεωργίου.

Ελένη Βασιλάκη











Σελίδες